Γαλλία: Συναγερμός για κρούσματα αλλαντίασης σε εστιατόριο – Πέθανε 32χρονη Ελληνίδα

Μια Ελληνίδα 32 ετών, κάτοικος Παρισιού, πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου είχε μεταβεί για Σαββατοκύριακο με τον σύζυγό της, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Η 32χρονη μεταφέρθηκε αρχικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό, όπως δήλωσε ο Μπενζαμάν Κλουζό, επικεφαλής του τμήματος εντατικής ιατρικής (MIR) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό.

Της Μαρίας Δεναξά

Ο σύζυγος της Ελληνίδας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Το περιστατικό έγινε το περασμένο Σάββατο.

Τουλάχιστον 12 ακόμη άνθρωποι προσβλήθηκαν (σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες), οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μεταξύ του Μπορντό και της περιφέρειας Île-de-France. Επτά άτομα βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, η οποία υποψιάζεται έντονα πιθανά κρούσματα αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας νευρολογικής νόσου. Όλοι είχαν καταναλώσει σαρδέλες από κονσέρβα.

Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν όσους επισκέφθηκαν το μπαρ Tchin Tchin στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να συμβουλευτούν επειγόντως γιατρό ή να καλέσουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, διάρροια, προβλήματα όρασης, ξηροστομία ή παράλυση).

Προειδοποίηση

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) έστειλε μήνυμα σε όλα τα ιδρύματα υγείας της χώρας για να τους προειδοποιήσει να είναι προσεκτικοί στα συμπτώματα.

Τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Συνολικά, υπήρχαν εννέα βάζα με σαρδέλες σερβιρισμένα σε τραπέζια, το καθένα από τα οποία θα περιέχει τρεις έως τέσσερις σαρδέλες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μολύνει 25 άτομα, σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας πληθυσμού του νομού (DDPP).

«Όλοι αυτοί οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες », δήλωσε ο Μπενζαμαν Κλουζό. « Η κατάστασή τους μπορεί ενδεχομένως να είναι δύσκολη για αρκετές εβδομάδες», κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να προκύψουν «πολλαπλές επιπλοκές», σύμφωνα με τον ίδιο.

Μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο

« Το τελευταίο μολυσματικό γεύμα πιθανώς χρονολογείται από το Σάββατο, οπότε μπορούμε να περιμένουμε την άφιξη και άλλων ασθενών για λίγες μέρες», είπε. Ο γιατρός καλεί τα άτομα με πεπτικά συμπτώματα (διάρροια, έμετο) ή προβλήματα όρασης ή ομιλίας, αφού παρευρεθούν στο Tchin Tchin Wine bar , να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να υποβληθούν σε θεραπεία με αντιτοξίνες «το συντομότερο δυνατό».

Το DDPP πήρε δείγματα στην εγκατάσταση και όλα τα κονσερβοποιημένα προϊόντα και είναι εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, «εντός τριών ημερών», διευκρινίζουν η νομαρχία και την ARS. Το Tchin Tchin Wine Bar δεν έχει υποστεί διοικητικό κλείσιμο, αλλά απαιτείται να πουλά μόνο προϊόντα που δεν είναι σπιτικά, όπως το κρασί, προσδιορίζει το DDPP. Από σήμερα, ωστόσο, το μπαρ αποφάσισε να κλείσει μέχρι νεωτέρας.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς «είναι ξένης υπηκοότητας (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γερμανία). Όλοι τους επισκέπτονταν το ίδιο μπαρ του Μπορντό, το Tchin Tchin Wine bar, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας», ανέφεραν η νομαρχία της Νέας Ακουιτανίας  και η περιφερειακή υπηρεσία υγείας σε κοινό δελτίο Τύπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Σε αυτό το στάδιο, τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου».

 αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ