Συμφωνία για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – «Σχεδόν 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες»

Συμφωνία για εκεχειρία επετεύχθη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει τον διαφιλονικούμενο θύλακα, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους, στο νότιο Καύκασο.

Σήμερα, οι Αρμένιοι του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα, στο πλαίσιο εκεχειρίας, και θα διαπραγματευτούν ήδη από αύριο την επανένταξη της διαφιλονικούμενης αυτής περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν, κατόπιν συμφωνίας που επετεύχθη με την μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Συμφωνία συνήφθη για να αποσυρθούν οι εναπομείνασες μονάδες και στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας (…) και για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανακοίνωσε η προεδρία των Αρμενίων αυτονομιστών.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι πρώτες συνομιλίες που αφορούν «την επανένταξη» του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν αύριο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας ήδη από σήμερα, αλλά και την διεξαγωγή των πρώτων συνομιλιών αύριο για την επανένταξη του διαφιλονικούμενου θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, επιβεβαίωσαν και οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε, μετά τους αυτονομιστές, ότι οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αφοπλιστούν και ότι εκεχειρία θα ετίθετο σε ισχύ στις 12:00 ώρα Ελλάδος, λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν για να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του τον θύλακα.

Η Αρμενία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

«Υπάρχουν μέχρι στιγμής 32 νεκροί, πάνω από 200 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 7 νεκροί (εκ των οποίων 2 παιδιά) και 35 τραυματίες (εκ των οποίων 13 παιδιά) στον άμαχο πληθυσμό», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Αναχίτ Μανασιάν, αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τις αρχές και είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τηλεφωνική συνομιλία του Αζέρου προέδρου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι χθες υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Αζέρου προέδρου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα σταματήσει εάν οι Αρμένιοι αυτονομιστές «καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίεφ στην συνομιλία του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο αρχηγός του κράτους (του Αζερμπαϊτζάν) δήλωσε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα σταματήσουν αν (οι Αρμένιοι αυτονομιστές) καταθέσουν τα όπλα και αφοπλιστούν», αναφέρει η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία του Αζέρου προέδρου με τον Μπλίνκεν έγινε χθες, Τρίτη.

«Ο άμαχος πληθυσμός και οι υποδομές δεν βρίσκονται στο στόχαστρο, μόνο θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι καταστρέφονται», διαβεβαίωσε ο Αζέρος πρόεδρος. Πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκπρόσωποι των Αρμενίων που ζουν στην περιοχή προσκλήθηκαν σε διάλογο «πολλές φορές» από την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν για να «συζητήσουν το ζήτημα της επανένταξής» τους στο Αζερμπαϊτζάν, «αλλά αρνήθηκαν».

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Αλίεφ σημείωσε επίσης ότι ο αζέρικος στρατός εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση μετά τον θάνατο χθες στην περιοχή αυτή «αμάχων και αστυνομικών” από την έκρηξη ναρκών» και κατηγόρησε Αρμένιους δολιοφθορείς για την τοποθέτηση των εκρηκτικών αυτών μηχανισμών.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι «λεγόμενες προεδρικές εκλογές», που διοργανώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου από τους Αρμένιους αυτονομιστές συνιστούσαν «την συνέχιση των σκόπιμων προκλήσεων κατά της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν» και προκάλεσαν επίσης αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση.

Το Μπακού ξεκίνησε χθες στρατιωτική επιχείρηση στην αυτονομιστική αυτή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, την οποία διεκδικεί το Γερεβάν εδώ και δεκαετίες και η οποία κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

«Σχεδόν 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες»

Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο άμαχοι, και πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί. Από την περιοχή απομακρύνθηκαν περίπου 7.000 κάτοικοι και εκκενώθηκαν 16 περιοχές. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό του.

Πάντως, πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, «μεγάλο πόλεμο» που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν.

«Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο – το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση», δήλωσε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής, στο Reuters από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνέχισαν την στρατιωτική επιχείρηση όλη τη νύχτα και σήμερα το πρωί. «Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», σημείωσε ο Βαρντανιάν.

«Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μην μείνουμε εδώ, ή να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν – πρόκειται ουσιαστικά για συνηθισμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για έναν πόλεμο με πολλούς αμάχους να έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπός του είναι η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων πολιτών του θύλακα βάσει του Συντάγματός του. Σημειώνει, ωστόσο, ότι είναι αποφασισμένο να απομακρύνει τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές της αποσχισθείσας περιοχής.

Ωστόσο, ο Βαρντανιάν δήλωσε ότι ο κόσμος αγνοεί την τύχη του Καραμπάχ. «Η Ρωσία σιωπά και η Ρωσία αγνοεί βασικά όλη αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση. Όχι μόνον η Ρωσία, αλλά ο κόσμος επίσης σιωπά», σημείωσε ο Βαρντανιάν και πρόσθεσε: «Κανένας δεν κάνει τίποτα: όλοι το αγνοούν, η Ρωσία σιωπά, αλλά το ίδιο κάνει και η Δύση». «Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν 120.000 άνθρωποι πάνε στην Αρμενία;», κατέληξε.

«Παραμείνετε στα καταφύγια»

Νωρίτερα σήμερα, οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα καταφύγια και να μην φύγουν. «Δεν είναι απαραίτητο να φύγετε προς το παρόν, σας ζητάμε να σεβαστείτε τους κανονισμούς ασφαλείας και να παραμείνετε στα υπόγεια και τα καταφύγια κατά των βομβών», αναφέρουν οι δημοτικές αρχές της Στεπανακέρτ σε ανακοίνωσή τους, στην οποία προσθέτουν ότι «θα παράσχουν περισσότερες πληροφορίες αν αποδειχθεί αναγκαία μια εκκένωση».

Στο μεταξύ οι αυτονομιστικές αρμενικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ διοργάνωσαν σήμερα έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της αποσχισθείσας περιοχής.

Στη σύνοδο αυτή, οι εκπρόσωποι των αρμενικών αρχών εξέφρασαν τη λύπη τους που «η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση (…) ήταν ανεπαρκής, με έλλειψη συγκεκριμένων ενεργειών», σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστικών αρχών στο twitter.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, εγγυήτριας δύναμης της εκεχειρίας μετά τον πόλεμο του 2020 η οποία διαθέτει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε «πάνω από 2.000 αμάχους» από τις πιο επικίνδυνες ζώνες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, «μεταξύ των οποίων 1.049 παιδιά».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον ρωσικό στρατό στο Telegram, διακρίνονται οικογένειες με τα παιδιά τους να κατεβαίνουν από πολλά λεωφορεία, έχοντας λίγα μόνα πράγματα στα χέρια τους και τους υποδέχονται Ρώσοι στρατιωτικοί.

Οι εκτοπισμένοι παραμένουν, ωστόσο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε λιγότερο εκτεθειμένες ζώνες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους την δεκαετία του 1990 και του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ