Νέος γύρος εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – «Ευρείας κλίμακας επίθεση» από το Μπακού καταγγέλλουν οι Αρμένιοι

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους. Οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφεραν πως οι Αζέροι βομβαρδίζουν με ρουκέτες και πυροβολικό ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook η αντιπροσωπεία που διατηρούν οι αυτονομιστές στην Αρμενία.

Το Μπακού υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν . Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις.

Το υπουργείο κάλεσε τους αμάχους να μείνουν μακριά απ’ αυτούς που χαρακτήρισε θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους που δέχονται επιθέσεις από τις αζερινές δυνάμεις στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Μπακού.

«Η Αρμενία δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες»

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ένοπλη χερσαία επιχείρηση στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο τόνισε ότι ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν.

«Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν». «Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ», ανέφερε ο Πασινιάν.

Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παραμένει «σταθερή» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες». Παράλληλα τόνισε ότι γίνονται εκκλήσεις «από διάφορα μέρη» για ένα πραξικόπημα στην Αρμενία με φόντο την αζέρικη επίθεση.

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης»

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης στο Καραμπάχ, με ορισμένους από τους στρατιωτικούς στόχους να έχουν εξουδετερωθεί, δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του Αζέρου προέδρου, ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πέντε νεκροί και 80 τραυματίες από τις επιχειρήσεις των Αζέρων στην περιοχή

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως υποστηρίζουν σε μια ανάρτηση στο Facebook οι αυτονομιστικές αρχές αυτής της περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, αρμενικής καταγωγής. Οι 15 από τους τραυματίες ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών του Καραμπάχ.

Ρωσία: Προσπαθεί να «πείσει» την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Η Ρωσία είναι «ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά Αρμενίων αυτονομιστών και η Μόσχα προσπαθεί να φέρει ξανά το Γερεβάν και το Μπακού «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Το βασικό είναι να πείσουμε το Γερεβάν και το Μπακού να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να «αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Γερμανία: Το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υπόσχεσή του να απόσχει από στρατιωτικές ενέργειες

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι θα έχει συνομιλίες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Νωρίτερα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, η Μπέρμποκ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να μην προσφύγει σε στρατιωτικά μέτρα και προέτρεψε το Μπακού να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η υπόσχεση του Μπακού να απόσχει από στρατιωτικές ενέργειες δεν τηρήθηκε. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις», είπε η Μπέρμποκ.

Πηγές: Reuters, AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ