Συγκλονιστικές εικόνες στη Γάζα: Τεράστιος κρατήρας ύστερα από ισραηλινή επιδρομή – Αδιέξοδο με το άνοιγμα της Ράφα

Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει μέχρι αυτή την ώρα την βόρεια Γάζα με προορισμό περιοχές στον νότο, πριν από την μεγάλη χερσαία επίθεση που αναμένεται να εξαπολύσει το Ισραήλ, ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανατριχιαστικό βίντεο – Η στιγμή που τρομοκράτης της Χαμάς πέφτει νεκρός σε κιμπούτς

Η διάβαση της Ράφα παραμένει κλειστή παρά το πλήθος κόσμου που συγκεντρώνεται στις πύλες και τις αυξανόμενες εκκλήσεις να επιτραπεί η είσοδος για την διανομή τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων στη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άτομα κρατούνται ως όμηροι από τη Χαμάς – αριθμός που αυξήθηκε κατά 44 σε σύγκριση με αυτόν που ανακοινώθηκε χθες.

Ισραήλ: «Δεν ξέρω πότε θα ξαναδώ τα παιδιά μου» – Ο εφιάλτης του πολέμου μέσα από τα μάτια μιας νοσοκόμας

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Χαμάς διέψευσαν νωρίτερα αναφορές ότι υπήρχε εκεχειρία προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ για νέες συναντήσεις, μετά τα ταξίδια που έκανε σε αραβικά έθνη, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν επείγουσες συνομιλίες για τον πόλεμο της Γάζας μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (17/10). Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τριπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη.

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Γάζα: Το Ισραήλ ζητεί από τους πολίτες να μετακινηθούν στα νότια

Τεράστιος κρατήρας μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Khan Younis

Στην Khan Younis, στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, έχει σχηματιστεί ένας τεράστιος κρατήρας μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Πηγή: Mahmud Hams/AFP
Πηγή: Haitham Imad/EPA

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της βόρειας Γάζας—περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι—να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα επισημαίνοντας ότι στοχοθετούν την πόλη της Γάζας, προκειμένου να καταστρέψουν το επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει για κάποιες ώρες – από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)- τους διαδρόμους απομάκρυνσης προς νότο

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», τόνισε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα της Ράφα σήμερα το πρωί με την ελπίδα ότι θα ανοίξει
Πηγή: Reuters

Ισραηλινός στρατός: 199 οι όμηροι – Νεκροί έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται όμηροι από την Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό. Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες έκανε λόγο για 155 ομήρους.

«Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι προσπάθειες για τους ομήρους αποτελούν εθνική προτεραιότητα (…) ο στρατός και το Ισραήλ εργάζονται μέρα νύχτα» για την απελευθέρωσή τους, ενώ οι οικογένειες παραμένουν χωρίς νέα τους.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ισραηλινών αρχών. Στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 2.750 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ 9.700 έχουν τραυματιστεί.

Επιπρόσθετα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν βρίσκονται μέλη της πολιτικής, όπως και της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διευκρίνισε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση κατονομάζονται δύο διοικητές της Χαμάς, οι οποίοι φέρεται ότι είχαν ανάμιξη στην σφαγή που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον σκοτώθηκε διοικητής που ευθύνεται για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως αναφέρεται. Δύο από τους τρεις αυτούς αξιωματούχους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κατονομάζονται επίσης δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς που φέρεται να σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς Τζάουαντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακάρια Αμπού Μάαμαρ, ο οποίος φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις. Το Ισραήλ κατηγορεί τον Σαμάλα ότι διαχειριζόταν τους πόρους για τους μαχητές της Χαμάς και ότι ηγείτο των επιχειρήσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Επιπλέον σκοτώθηκε ο επικεφαλής αεροπορικής επίβλεψης στην Πόλη της Γάζας.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χαμάς δεν ζει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ζει στο Κατάρ.

Γάζα καταστροφή

Χαμάς και ισραηλινή κυβέρνηση διαψεύδουν την κήρυξη εκεχειρίας

Το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επεσήμαναν σήμερα ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την 10η ημέρα του πολέμου που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκεχειρία και για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση» σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».

Αυτά τα ισραηλινά τανκς φωτογραφήθηκαν χθες να επιχειρούν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο
Πηγή: EPA

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ καταγγέλλει ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει τη λειτουργία του περάσματος της Ράφα

Εξάλλου, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, το μόνο συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».

Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (…) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Μπλίνκεν και Σολτς στο Ισραήλ – Έκτακτες συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προσγειώθηκε ξανά στο Ισραήλ μόλις τέσσερις ημέρες μετά την προηγούμενη επίσκεψή του. Αναμένεται ότι θα συναντηθεί με ηγέτες στην Ιερουσαλήμ για να συνεχίσει τις συζητήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν πήγε αρχικά στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη για να δείξει την υποστήριξη της Αμερικής στο Ισραήλ και στη συνέχεια ταξίδεψε σε έξι αραβικά κράτη για να συνεχίσει τις διπλωματικές συζητήσεις. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, αφού έλαβε πρόσκληση από τη χώρα.

Στο Ισραήλ θα ταξιδέψει αύριο και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως μετέδωσε το δίκτυο ntv επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ισχυρή στήριξη του Βερολίνου προς τη χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν επείγουσες συνομιλίες για τον πόλεμο της Γάζας μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (17/10), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τριπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη.

Ήταν «υψίστης σημασίας» ότι η ΕΕ «θα καθορίσει την κοινή μας θέση και θα καθιερώσει μια σαφή ενοποιημένη πορεία δράσης», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του στη σύνοδο κορυφής την Κυριακή. Οι συνομιλίες θα καλύψουν την «περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης», τις δυνατότητές της «να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» στην ΕΕ και τον «κίνδυνο συνεχόμενων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ