Στόλτενμπεργκ: Ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φέρνει η Συμφωνία Σκοπίων-Αθήνας

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

“Η συμφωνία με την Αθήνα έχει ήδη δημιουργήσει πολλή θετική πολιτική ώθηση και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα φέρει περαιτέρω ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, το απόγευμα της Πέμπτης, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Υποδεχόμενος τον κ. Ζάεφ, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι αρκετοί Σύμμαχοι έχουν ήδη επικυρώσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης και ότι μόλις οι Σύμμαχοι ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία, η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

“Η χώρα σας έχει ήδη μια θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ”, είπε. “Τον περασμένο μήνα καλωσόρισα εδώ την υπουργό Σέκερινσκα στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Και τον επόμενο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ θα έρθει μαζί μας στην Ουάσιγκτον για τα 70 χρόνια από τη ίδρυση της Συμμαχίας”.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι μια “μεγάλη ιστορία επιτυχίας” και ότι η υποδοχή νέων μελών στην οικογένεια του ΝΑΤΟ έχει κάνει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πιο ασφαλή.

Ο γ.γ.ς δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία ήδη συμβάλλει σημαντικά στη Συμμαχία, συμμετέχοντας στην αποστολή κατάρτισης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, προάγοντας την περιφερειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εφαρμόζοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ενθάρρυνε δε τη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πλήρη ένταξη.

“Προσβλέπω στην ημέρα κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία γίνεται πλήρες μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό που φαινόταν κάποτε μια μακρινή ελπίδα για τη χώρα σας αναμένεται να γίνει τώρα πραγματικότητα”.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ