Στόλτεμπεργκ: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι “υποστηρικτικός”

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την διευκρίνιση ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι “υποστηρικτικός ρόλος” και ότι δεν θα επεμβαίνει αυτό επιχειρησιακά στα πλωτά μέσα που μεταφέρουν πρόσφυγες, αλλά οι αυτό θα το κάνουν στην πράξη οι εθνικές αρχές και η Frontex εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

“Δεν θα σταματάμε εμείς τις βάρκες, δεν θα επιστρέφουμε εμείς τις βάρκες, εμείς βοηθάμε τις αρχές και τη frontex να το κάνουν αυτό καθώς δεν είναι η πολιτική μας εντολή, να περιπολούμε το Αιγαίο, η πολιτική μας εντολή είναι να βοηθάμε τις εθνικές αρχές και τη frontex”, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, απευθυνόμενος στην υπό – επιτροπή άμυνας και ασφάλειας της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών εξήγησε ότι “η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και τη Τουρκία όχι, όμως το ΝΑΤΟ φέρνει τις δύο χώρες κοντά” και αυτό έχει τεράστια σημασία. “Δημιουργούμε τις συνθήκες συνεργασίας στην περιοχή”, είπε ο γενικός γραμματέας.

Εξήγησε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ στο επίπεδο των υπουργών άμυνας έλαβε μια πολιτική απόφαση, χωρίς να έχει διευκρινίσει τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες “κάτι που γίνεται τώρα, αυτές τις μέρες”, όπως είπε, “τώρα λύνουμε τα πρακτικά και τα νομικά θέματα, συνεπώς δεν μπορώ να σας απαντήσω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες”, επεσήμανε.

“Εγώ έχω δει την Ελλάδα και τη Τουρκία να δουλεύουν μαζί για χρόνια”, τόνισε ο γραμματέας, “οι 28 μαζί με Τουρκία και Ελλάδα πήραν την απόφαση και δεν την επιβάλαμε εμείς από τις Βρυξέλλες, τη φτιάξαμε μαζί”.

“Πήραμε την πολιτική εντολή, τώρα πρέπει να δείξουμε το πολιτικό σθένος να την εφαρμόσουμε”, τόνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Σε σχέση με τον αριθμό των πλοίων που συμμετέχουν ήδη στην επιχείρηση εξήγησε ότι “υπάρχουν διακυμάνσεις στον αριθμό των πλοίων 2 ως 5 πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση μόνο για παρακολούθηση”.

Τέλος απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για πιθανές παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου στην περιοχή εξήγησε ότι “δουλειά μας είναι μόνο οι πρόσφυγες όχι να ασχολούμαστε με τον εναέριο χώρο των κρατών μελών”.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Καμμένος ζητά την άμεση εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ζήτημα δεκαημέρου η έναρξη των περιπολιών του ΝΑΤΟ, λέει ο Δρίτσας

σχολίασε κι εσύ