Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού – Όσα γνωρίζουμε για το JN.1

«Καμπανάκι για ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που δείχνει να εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το JN.1 χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία από το στέλεχος, είναι χαμηλός.

Τουλάχιστον δύο ειδικοί δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ενώ το στέλεχος μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα, επί του παρόντος, δεν έχει δείξει σημάδια ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Ο Andrew Pekosz, ιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, τόνισε πως αν και μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα με την συγκεκριμένη παραλλαγή, το JN.1 δεν ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, τα τρέχοντα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο από το στέλεχος JN.1 και άλλες παραλλαγές του ιού COVID-19.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η υποπαραλλαγή JN.1 αποτελεί περίπου το 15% έως 29% των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οργανισμού.

Επί του παρόντος, έχει πει το CDC, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για την δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και μια ενημερωμένη λήψη θα μπορούσε να προστατεύσει τους Αμερικανούς έναντι της παραλλαγής.

Το JN.1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CDC. Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα εντόπισε επτά μολύνσεις απ’ αυτή την υποπαραλλαγή του COVID.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ