Στις 20/11 το νέο ραντεβου στη Γενεύη

Στις 20/11 το νέο ραντεβου στη Γενεύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι οι συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των έξι διεθνών δυνάμεων ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία και θα συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου.

«Από την αρχή, η Γαλλία ήθελε μια συμφωνία για το σημαντικό ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η συνάντηση της Γενεύης μας επέτρεψε να προχωρήσουμε, αλλά δεν ήταν σε θέση να φέρει μια συμφωνία, διότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε ο Φαμπιούς προς τους στους δημοσιογράφους κατά το τέλος των συνομιλιών στην ελβετική πόλη της Γενεύης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ και επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις της Γενεύης εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις θα καταλήξουν σε συμφωνία, όταν συγκεντρωθούν και πάλι σε 10 ημέρες. Ο Ζαρίφ είπε ότι «δεν θα είναι απογοητευμένοι» παρά την απουσία μιας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Σίγουρα δεν είμαι απογοητευμένος» είπε στους δημοσιογράφους. «Δουλεύουμε μαζί και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία όταν θα συναντηθούμε και πάλι», τόνισε ο κ. Ζαρίφ

Από την πλευρά της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον η οποία συντόνιζε τις συνομιλίες, είπε ότι το Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία θα συναντηθούν και πάλι με τους ιρανούς εκπροσώπους στις 20 Νοεμβρίου. Συμπλήρωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες τους, αλλά ορισμένα ζητήματα παραμένουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ