Στην αγκαλιά της οικογένειάς της η 4χρονη όμηρος που ελευθέρωσε η Χαμάς – «Την φροντίζουμε», δηλώνει η θεία

Η Avigail Idan, 4 ετών, απελευθερώθηκε χθες, 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Το μικρό κορίτσι αιχμαλωτίστηκε από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν κρυβόταν στο σπίτι ενός γείτονά της, στο κιμπούτζ Kfar Aza. Ο πατέρας της, ο Roee Idan, ήταν φωτογράφος του Ynet και είχε βγει έξω νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να απαθανατίσει τις πρώτες εικόνες των τρομοκρατών της Χαμάς με ανεμόπτερα στον ουρανό πάνω από το κιμπούτς.

Καθώς συνειδητοποίησε την έκταση αυτού που συνέβαινε, ο Idan έτρεξε στο σπίτι του, όπου όμως οι τρομοκράτες είχαν ήδη εισβάλει και είχαν σκοτώσει τη σύζυγό του, Smadar.
Τα τρία παιδιά του ζευγαριού, ο Michael, η Amalya και η Avigail, βγήκαν έξω από το σπίτι . Τα δύο της αδέλφια, ο Michael και η Amalya έτρεξαν πίσω στο σπίτι, ενώ η Avigail έτρεξε στους γείτονες. Ο Idan πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από τους ενόπλους της Χαμάς. Αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Michael και η Amalya, ηλικίας 9 και 6 ετών, κρύφτηκαν για τις επόμενες 14 ώρες σε μια ντουλάπα του σπιτιού τους, μιλώντας με στέλεχος της υπηρεσίας Magen David Adom, (κάτι σαν το ελληνικό ΕΚΑΒ) ο οποίος κρατούσε επαφή με τον Michael στο τηλέφωνο. Του έλεγε να κλειδώσει την πόρτα και να μην αφήσει κανέναν να μπει, “μέχρι να έρθουν οι καλοί άνθρωποι”.

Η Avigail ήταν τριών ετών. Η επίθεση της Χαμάς έγινε λίγο πριν από τα γενέθλιά της. Το κορίτσι κρύφτηκε με τους γείτονες της οικογένειας , την 40χρονη Χάγκαρ Μπρόντατς , την 10χρονη Όφρι, τον 9χρονο Γιουβάλ και την 4χρονη Όρια Μπρόντατς, στο σφραγισμένο δωμάτιο, του σπιτιού των γειτόνων. Ο άντρας της οικογένειας Μπρόντατς, ο Αβιχάι Μπρόντατς βγήκε έξω για να πολεμήσει τους τρομοκράτες. Όταν επέστρεψε αργότερα στο σπίτι, η γυναίκα του, τα παιδιά του και η Avigail έλειπαν.

Ο αδελφός του Roee Idan, o Amit, τηλεφωνούσε όλη μέρα στην οικογένειά του, προσπαθώντας να καταλάβει τι συνέβαινε. Όταν τελικά απάντησε η Amalya, του είπε: “Οι τρομοκράτες σκότωσαν τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά μην ανησυχείς, ο στρατός είναι καθ’ οδόν”.

Ο Michael και η Amalya βρίσκονται με τη θεία και τον θείο τους και δεν είχαν ακούσει τίποτα για την αδερφή τους. Όλη η οικογένεια Idan έχει και αμερικανικά διαβατήρια. Η Avigail έγινε τεσσάρων ετών στις 24 Νοεμβρίου, ενώ την κρατούσε αιχμάλωτη η Χαμάς στην Γάζα.

Ο παππούς

Ο παππούς της 4χρονης, Karmel Idan είπε ότι δεν μπορούσε να το πιστέψει όταν είδε το κοριτσάκι σε φωτογραφίες να έχει απελευθερωθεί και να επιστρέφει στο Ισραήλ.  «Δεν το πίστευα μέχρι που το είδα. Τώρα είμαι ήρεμος, αλλά όχι εντελώς ήρεμος γιατί υπάρχει ευτυχία, αλλά υπάρχει και η απουσία του Ροέ και της Σμαντάρ (σ.σ. των γονιών της 4χρονης)», είπε έξω από το σπίτι του σε δημοσιογράφους ο Κάρμελ Αϊντάν.

Όπως εξήγησε ο παππούς πίστευε ότι το κοριτσάκι θα απελευθερωνόταν με την πρώτη ομάδα των ομήρων. «Και ψάχναμε. Δεν είναι εκεί. Τι απογοήτευση. Ρωσική ρουλέτα. Περιμέναμε τη δεύτερη μέρα. Και πάλι, η Αβιγκέιλ δεν είναι εκεί. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε», ανέφερε ο παππούς της 4χρονης.

Η θεία της Avigail, η Ella Mor, έδωσε στην δημοσιότητα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, μετά την απελευθέρωση του κοριτσιού στο οποίο δήλωσε ότι η ανιψιά έχει οικογένεια και την φροντίζουμε». Αφού ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που έδειξαν τα ΜΜΕ  για την Avigail, είπε ότι πλέον το παιδί χρειάζεται ηρεμία και όχι  παπαράτσι να την κυνηγούν για φωτογραφίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ