Stefan Banach: Το Google Doodle για τον σπουδαίο μαθηματικό

Το Google Doodle τιμά τον Stefan Banach. Ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης λειτουργικής ανάλυσης και αρχικό μέλος της Μαθηματικής Σχολής Lwów. Το σημαντικότερο έργο του ήταν το βιβλίο του 1932, Théorie des Operations Linéaires (Θεωρία Γραμμικών Πράξεων), η πρώτη μονογραφία για τη γενική θεωρία της συναρτησιακής ανάλυσης.

Σαν σήμερα το 1922, αυτός ο επιδραστικός μαθηματικός του 20ου αιώνα έγινε επίσημα καθηγητής.

Ο Stefan Banach γεννήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας. Δεν γνώρισε ποτέ τη μητέρα του και ο πατέρας του τον έστειλε να τον μεγαλώσει μια οικογένεια στην πόλη.

Ασυνήθιστα, το επώνυμο του Στέφαν ήταν της μητέρας του αντί του πατέρα του. Ο Στέφαν πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του με τη γιαγιά του, αλλά όταν αρρώστησε, ο πατέρας του κανόνισε να μεγαλώσει ο γιος του με τη Φραγκίσκα Πλοβά και την ανιψιά της Μαρία Πουτσάλσκα στην Κρακοβία. Ο νεαρός Στέφαν θα θεωρούσε τη Φραγκίσκα ως θετή μητέρα του και τη Μαρία ως τη μεγαλύτερη αδελφή του.

Λόγω της κακής όρασής του, ο Μπάναχ κρίθηκε ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία και δίδαξε σε τοπικά σχολεία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τη δημοσίευση μαθηματικών εγγράφων στα οποία εργαζόταν στον ελεύθερο χρόνο του, ο Banach πήρε μια δουλειά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Lvov. Ήταν ως επί το πλείστον αυτοδίδακτος μαθηματικός και καθηγητής. Ο Hugo Steinhaus, ένας διακεκριμένος μαθηματικός και εκπαιδευτικός, που ήταν πρώιμος ιδρυτής της θεωρίας παιγνίων και πιθανοτήτων, θα αναφερόταν αργότερα στον Banach ως τη «μεγαλύτερη επιστημονική του ανακάλυψη».

Με τη βοήθεια των ακαδημαϊκών συνδέσεων του Steinhaus, ο Banach ίδρυσε τη σύγχρονη συναρτησιακή ανάλυση, έναν εντελώς νέο κλάδο των μαθηματικών. Πολλές έννοιες έχουν πάρει το όνομά του, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων Banach, της άλγεβρας Banach και του θεωρήματος Banach-Steinhaus.

Ήταν επίσης αρχικό μέλος της διάσημης μαθηματικής σχολής στο σημερινό Lviv της Ουκρανίας. Ο Banach επηρέασε τη μοναδική ατμόσφαιρα του σχολείου. Η σχολή συναντιόταν σε θορυβώδη καφέ, συζητούσε και διατύπωνε προβλήματα και έγραφε απευθείας στα τραπέζια.

Ο Μπάναχ θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς του 20ου αιώνα. Συνέβαλε σημαντικά στη θεωρία των τοπολογικών διανυσματικών χώρων, τη θεωρία μετρήσεων, την ολοκλήρωση, τη θεωρία των συνόλων, τις ορθογώνιες σειρές και τη συναρτησιακή ανάλυση, η οποία μελετάται και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ