Σταματούν την απεργία οι αστυνομικοί

Οι στρατιωτικοί αστυνόμοι στη Μπαΐα της Βραζιλίας αποφάσισαν χθες Σάββατο βράδυ να σταματήσουν την απεργία τους έπειτα από δώδεκα ημέρες κινητοποιήσεων, γεγονός που είχε προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο κύμα βίας στην πόλη αυτή, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εφημερίδας O Globo. Αντίθετα οι συνάδελφοί τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπως και οι πυροσβέστες συνεχίζουν την απεργία μία εβδομάδα πριν την έναρξη του καρναβαλιού. Πάντως η πολιτική αστυνομία ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της.

Μετά την απομάκρυνση την Πέμπτη των περίπου διακοσίων αστυνομικών που είχαν καταλάβει το κοινοβούλιο της Μπαΐα και τη σύλληψη του επικεφαλής των απεργών, οι κινητοποίσεις των στρατιωτικών αστυνομικών έχασαν την ορμή τους.

Η απόφαση να σταματήσει η απεργία ελήφθη στη διάρκεια μίας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio de Bahia οι αστυνομικοί κέρδισαν αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ οι αρχές δεσμεύθηκαν ότι δεν θα διώξουν ποινικά και διοικητικά τους απεργούς.

Μόνο οι δύο επικεφαλής των απεργών, που συνελήφθησαν την Πέμπτη, θα παραμείνουν στη φυλακή. Από την αρχή των απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν καταγραφεί στη Μπαΐα περίπου 160 δολοφονίες, διπλάσιος αριθμός από τον κανονικό, μία εβδομάδα πριν το καρναβάλι, που προσελκύει στην περιοχή χιλιάδες τουρίστες.

Παράλληλα και οι πολιτικοί αστυνομικοί στο Ρίο ντε Ζανέιρο αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. “Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα κίνημα διεκδικήσεων όταν δεν υπάρχει συνοχή. Γι’ αυτό το λόγο η καλύτερη απόφαση είναι να αναστείλουμε” τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου της πολιτικής αστυνομίας Φρανσίσκο Τσάο.

Περίπου 9.000 πολιτικοί αστυνομικοί συμμετείχαν στην απεργία που είχε κηρύξει η στρατιωτική αστυνομία και οι πυροσβέστες.

Οι πυροσβέστες και οι στρατιωτικοί αστυνόμοι από τη μεριά τους αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα ή αύριο Δευτέρα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τις οποίες οι αρχές χαρακτηρίζουν “αποτυχημένες”.

Από το ξεκίνημα της απεργίας οι αρχές της πολιτείας του Ρίο αντέδρασαν άμεσα συλλαμβάνοντας 17 αστυνομικούς, 11 από τους οποίους ηγούνταν του κινήματος της απεργίας.

Ο κυβερνήτης του Ρίο Σέρτζιο Καμπράλ, πολιτικός σύμμαχος της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα για τη δίωξη 129 αστυνομικών και 123 πυροσβεστών που σταμάτησαν να εργάζονται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ