Στα άκρα τραβάει το σχοινί η Αλβανία – Η προφυλάκιση Μπελέρη και η συνάντηση Δένδια-Τσάτσκα

Με μία απόφαση-έκπληξη, ο Ειδικός Εισαγγελέας Διαφθοράς των Τιράνων αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης του Έλληνα Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κόντρα σε όσα διακινούνταν από αλβανικούς νομικούς κύκλους για ενδεχόμενη αποφυλάκισή του υπό όρους.

Παραμένει στην φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης

του Χρήστου Μαζανίτη

Μαζί με τον Μπελέρη αποφασίστηκε να παραταθεί η προφυλάκιση και του συγκατηγορούμενού του Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Μητέρα Τερέζα» στα Τίρανα αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα με την υγεία του.

Φρέντι Μπελέρης: Εκδικάζεται η υπόθεσή του – Τι υποστηρίζει η πλευρά του νέου δημάρχου Χειμάρρας

Είχε προηγηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με την Aλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τσάτσκα, στην οποία διεμήνυσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η δίωξη κατά του Φρέντι Μπελέρη, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νίκος Δένδιας Όλτα Τσάτσκα
Ο Νίκος Δένδιας και η Όλτα Τσάτσκα

Προσερχόμενος το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του είχε προϊδεάσει για τις κινήσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η «συζήτηση θα καλύψει τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για την υπόθεση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη».

Δένδιας: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα θέσει το ζήτημα της κράτησης Μπελέρη

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, επί δυόμισι ώρες, οι συνήγοροι των Μπελέρη – Κοκαβέση ήταν επί της ουσίας θεατές επανάληψης της πρώτης διαδικασίας, με τον εισαγγελέα Τιράνων να επαναλαμβάνει το κατηγορητήριο της αλβανικής αστυνομίας χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης.

Νομικοί κύκλοι της ομογένειας κάνουν λόγο για διαδικασία που εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, πηγές προσκείμενες στην ελληνική διπλωματία προμηνύουν δυναμική απάντηση της Αθήνας, αφού εκτιμάται ότι η δίωξη κατά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας πλέον αποκτά πολιτικό πρόσημο ενώ καταπατώνται θεμελιώδη κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών:

«Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χειμάρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ