Σουηδία: Εκτός ελέγχου η εγκληματικότητα – Οι συμμορίες μεταναστών και το δίκτυο Foxtrot

Τεράστια αύξηση εγκληματικότητας καταγράφεται στη Σουηδία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, να έχει έκτακτες συναντήσεις για το ζήτημα και τον στρατό να αναμένεται να αναλάβει ρόλο στη φύλαξη των δρόμων.

Το πρόβλημα της εγκληματικότητας στη Σουηδία είναι διαχρονικό, ωστόσο είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι εξαιτίας της. Η αστυνομία έχει συνδέσει τη βία με την κακή ενσωμάτωση των μεταναστών, τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και τη χρήση ναρκωτικών

Ο δεξιός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον απηύθυνε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, λέγοντας ότι η Σουηδία βιώνει δύσκολες στιγμές και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον αρχηγό του στρατού και της αστυνομίας για να αποφασίσουν νέα μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες μπορεί να πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους ώστε να αποδεσμεύονται οι αστυνομικές δυνάμεις για την καταπολέμηση των συμμοριών, οι οποίες δρουν ανενόχλητες.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», είπε ο Κρίστερσον σε διάγγελμά του. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην ανεξέλεγκτη μεταναστευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων των Σοσιαλδημοκρατών. Σημειώνεται ότι το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών του Κρίστερσον κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας έχοντας τη στήριξη των ακροδεξιών Σουηδών δημοκρατών με την υπόσχεση να περιορίσει τη βία των συμμοριών, κάτι το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Νέοι έρχονται σε επαφή με τις συμμορίες για να διαπράξουν φόνους

Όλο και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο των συμμοριών που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες τη Σουηδία, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας, μετά τις βιαιότητες που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες και έχουν προκαλέσει σοκ στη χώρα.

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία παιδiά έρχονται τα ίδια σε επαφή με εγκληματικές συμμορίες» για να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Τόρνμπεργκ, ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Σουηδία βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με μια βία που συνδέεται με τη μάχη μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των όπλων στη χώρα. Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας μιας εσωτερικής διαμάχης στους κόλπους μιας από τις συμμορίες αυτές. Αιματηρές ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις είναι πλέον σχεδόν καθημερινές.

«Οι εγκληματίες είναι ανελέητοι», πρόσθεσε ο Τόρνμπεργκ, περιγράφοντας ένα καλολαδωμένο σύστημα, στο οποίο προσφεύγουν αυτοί οι τελευταίοι όταν θέλουν να σκοτώσουν αντιπάλους τους: καλούν εξωτερικά πρόσωπα, που είναι συχνά ανήλικα. «Τους παρέχουν τα όπλα και τους δίνουν τη διεύθυνση στην οποία θα επιτεθούν».

Συχνά τα θύματα είναι κι αυτά νέοι. Σύμφωνα με καταμέτρηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά και εκρήξεις το Σεπτέμβριο, ο οποίος ήταν ο πιο πολύνεκρος μήνας των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Η νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα αιματηρή, με τρεις φόνους, μεταξύ των οποίων αυτοί ενός νέου 18 ετών και μιας γυναίκας 25 ετών. «Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να επιθυμουν να γίνουν φονιάδες», τόνισε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας.

Ο Ματς Λίντστρομ, αστυνομικός παρατηρητής στην περιφέρεια της Στοκχόλμης ο οποίος εξέτασε πολυάριθμες πλατφόρμες μηνυμάτων στις οποίες παραγγέλλονται αυτοί οι φόνοι, επιβεβαιώνει πως αυτά τα «συμβόλαια» έχουν μεγάλη ζήτηση από τους νέους.

«Βλέπουμε να γράφουν: ‘Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες’», λέει. Το κάνουν «για να αποκτήσουν κάποιο στάτους, να γίνουν κάποιοι, να έχουν ‘την αίγλη ενός φονιά’», όπως του είχε εξομολογηθεί ένας νέος στη διάρκεια έρευνας.

Τον Αύγουστο 2023, 69 άνθρωποι κάτω των 18 ετών ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα του 2021.

H βασιλεία του τρόμου από το δίκτυο Foxtrot

Σύμφωνα με τα σουηδικά MME, η αύξηση της εγκληματικότητας αποδίδεται στο διαβόητο εγκληματικό δίκτυο «Foxtrot». Ο αρχηγός του Foxtrot, Ράβα Ματζίντ, γνωστός ως «η Κουρδική Αλεπού», καταζητείται διεθνώς από το 2020 και φέρεται να καταφεύγει στην Τουρκία.

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, ένας 20χρονος άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Ουψάλα, σηματοδοτώντας το τέταρτο περιστατικό με πυροβολισμούς στην πόλη μέσα σε λίγες μέρες. Η σουηδική αστυνομία υποπτεύεται ότι αυτά τα επεισόδια συνδέονται μεταξύ τους και πιθανόν να προέρχονται από συγκρούσεις μέσα στο δίκτυο Foxtrot. Οι αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η βία θα συνεχίσει να κλιμακώνεται και παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν τους πόρους για την προστασία όλων των πιθανών στόχων.

«Η Κουρδική Αλεπού»

Ο Ράβα Ματζίντ, γεννηθείς στο Ιράν από γονείς από το Ιρακινό Κουρδιστάν, πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο αρχηγός της συμμορίας Foxtrot η οποία έχει σκορπίσει τον τρόμο στη Σουηδία. Ο Ρατζίντ έφτασε στη Σουηδία με τους γονείς του όταν ήταν μόλις ενός μηνός και μεγάλωσε στην Ουψάλα, την πόλη που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από το πρόσφατο κύμα βίας και πλέον βρίσκεται υπό αυξημένη αστυνομική επιτήρηση.

Σύμφωνα με το BNN Νetwork, ο Ράβα Ματζίντ είναι ένας από τους κορυφαίους εμπόρους ναρκωτικών της Σουηδίας. Εις βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και πιστεύεται ότι διαμένει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Όλες οι απόπειρες των σουηδικών Αρχών να εξασφαλίσουν την έκδοσή του πίσω στην Σουηδία έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.

Το δίκτυο Foxtrot φημίζεται για τη στρατολόγηση ανηλίκων. Πολλά παιδιά έχουν συνδεθεί με το δίκτυο, μια απόδειξη για τις αδίστακτες στρατηγικές του δικτύου.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε επιθέσεις σε μέλη οικογενειών μελών συμμορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στυγερή δολοφονία μίας ηλικιωμένης γυναίκας, που πιστεύεται ότι είναι η μητέρα ενός πρώην μέλους της συμμορίας. Ύποπτοι για τη διάπραξη της δολοφονίας είναι ένας 15χρονος και ένας 19χρονος. Η αστυνομία φοβάται ότι η βία και οι πυροβολισμοί δεν έχουν τελειώσει, καθώς 571 εγκληματίες δικτύου έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ουψάλα.

Οι συγκρούσεις συμμοριών στη Σουηδία έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη. Η Foxtrot φέρεται να ανταγωνίζεται το λεγόμενο δίκτυο Dalen για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στη Στοκχόλμη και την περιοχή της Ουψάλα. Η δολοφονία του ράπερ Einár, ο οποίος βρισκόταν σε σύγκρουση με το δίκτυο Värby, μεταδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Επιπρόσθετα στην αναταραχή, ένα 15χρονο αγόρι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε ένα εστιατόριο σούσι στη Στοκχόλμη στα τέλη Ιανουαρίου, ένα περιστατικό που συνδέεται με την ένταση μεταξύ των δύο συμμοριών.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι συμμορίες στη Σουηδία συχνά επιστρατεύουν εφήβους από φτωχές γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ