Σουάι Πενγκ: Διεθνείς αντιδράσεις από την εξαφάνιση της τενίστριας – Απειλεί με μποϊκοτάζ ο Μπάιντεν, η απάντηση του Πεκίνου

Παγκόσμια είναι η κατακραυγή κατά της Κίνας μετά την εξαφάνιση της Σουάι Πενγκ, της Κινέζας πρωταθλήτριας τένις, η οποία πριν από περίπου δύο εβδομάδες,  συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου, κατήγγειλε τον πρώην κορυφαίο κομμουνιστή ηγέτη, Γκαολί Ζανγκ, ότι την εξανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του, πριν την κάνει ερωμένη του.

Η Σουάι Πενγκ δεν είχε δώσει σημεία διαδικτυακής ζωής έως και τις 17 Νοεμβρίου με την αγωνία να κορυφώνεται και να προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις.

Σουάι Πενγκ

Η Κινέζα τενίστρια, η οποία το 2014 κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στο διπλό, ισχυρίσθηκε στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ότι πριν από τρία χρόνια είχε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι, στο σπίτι του πολιτικού, που βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν.

Ωστόσο, αυτή η μαρτυρία διεγράφη άμεσα από την κινεζική λογοκρισία, όπως και οι αντιδράσεις για το θέμα, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία στο διαδίκτυο, καθώς οι αναζητήσεις τόσο για την Πενγκ, όσο και για τον Ζανγκ στο Weibo, είναι αποκλεισμένες και στη μηχανή αναζήτησης Baidu.

«Τέτοιες κατηγορίες βιασμού, απευθύνονται για πρώτη φορά σ΄ έναν πολιτικό που βρέθηκε σε τόσο υψηλό αξίωμα του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος», επεσήμανε ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» στην κινεζική πρωτεύουσα, Σιμόν Λεπλάτρ και πρόσθεσε: «Όμως, η απόλυτη σιωπή της νεαρής γυναίκας, από τότε που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, προκαλεί φόβο για το χειρότερο.

Η μεγάλη ιστορία της Πενγκ, παρέμεινε για περίπου είκοσι λεπτά στο Weibo, αρκετά για χιλιάδες χρήστες, προκειμένου να έχουν χρόνο για να απαθανατίσουν και να αποθηκεύσουν στιγμιότυπα από την οθόνη και μετά να τα μοιρασθούν. Έκτοτε, τον λογαριασμό της Πενγκ, δεν έχει γίνει κάποια ανάρτηση. Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί και το θέμα υπόκειται σε αυστηρή λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2018 στην Κίνα και με αφορμή το κίνημα MeToo, κατεγράφησαν αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από αστέρες της μουσικής και της τηλεόρασης, καμία όμως, σχετιζόμενη με πολιτικό.

Ο Ζανγκ, ο οποίος είναι 75 ετών, ήταν μέχρι τις αρχές του 2018 μόνιμο μέλος του πολιτικού γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ως εκ τούτου ένας από τους επτά ισχυρότερους άνδρες στην Κίνα.

«Φοβήθηκα πολύ. Εκείνο το απόγευμα αρνήθηκα στην αρχή. Συνέχισα να κλαίω. Υπό τον φόβο και τη σύγχυση, ενέδωσα και κάναμε σεξ», έγραψε στο μήνυμα της η 35χρονη Πενγκ, αποκαλύπτοντας ότι η σύζυγος του Ζανγκ γνώριζε τι συνέβαινε, ούσα ακριβώς έξω από το δωμάτιο.

Η Πενγκ πρόσθεσε ότι μέχρι προσφάτως, παρέμενε ερωμένη του Ζανγκ, ενώ διευκρίνισε πως δεν έχει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας απευθυνόμενη κατά κάποιον τρόπο στον Κινέζο πολιτικό: «Πάντα φοβόσουν ότι θα έκρυβα ένα μαγνητόφωνο. Σίγουρα θα το αρνηθείς ή θα φθάσεις στο σημείο να μου επιτεθείς».

 

Θέση στο θέμα, πήρε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κινέζα φεμινίστρια και ακτιβίστρια, Πιν Λου: «Η Σουάι Πενγκ είναι μια εξαιρετική Κινέζα που πάλεψε μόνη της για να πετύχει αποτελέσματα παγκόσμιας κλάσης και όμως έπρεπε να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, το οποίο είναι πραγματικά οδυνηρό».

Η WTA απειλεί με εμπάργκο την Κίνα για την υπόθεση της Πενγκ

Η κατακραυγή για το πού βρίσκεται η Κινέζα σταρ του τένις κλιμακώθηκε, καθώς η Γυναικεία Ένωση Αντισφαίρισης (WTA) δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τα τουρνουά της από την Κίνα, εάν δεν μείνει ικανοποιημένη με την απάντηση στον ισχυρισμό της Πενγκ για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA, Στιβ Σάιμον, εξέφρασε «ανησυχία» για την ασφάλεια της Σουάι Πενγκ, τονίζοντας πως αμφιβάλλει για τις επίσημες πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με την Κινέζα πρώην πρωταθλήτρια, ενώ δεν απέκλεισε την παύση διεξαγωγής τουρνουά στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν «ρίξει φως» στην εξαφάνισή της.

Το βράδυ της Τετάρτης κυκλοφόρησαν αποσπάσματα από ένα γραπτό μήνυμα της 35χρονης Κινέζας προς την WTA, μέσω του οποίου, η Πενγκ φέρεται να αναφέρει πως «Οι πληροφορίες, ειδικά σχετικά με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, είναι ψευδείς. Δεν λείπω ούτε κινδυνεύω. Απλώς ξεκουραζόμουν στο σπίτι, όλα είναι καλά. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον».  Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος δημιούργησε αμφιβολίες ως προς την αυθεντικότητά του, καθώς οι χρήστες του Twitter, παρατήρησαν ότι ένας κέρσορας ήταν ορατός στο μήνυμα που μεταδόθηκε από το CGTN, ένα ανεξήγητο φαινόμενο για ένα στιγμιότυπο οθόνης.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος, αμφισβητήθηκε έντονα από τον Σάιμον και κορυφαίες προσωπικότητες του παγκοσμίου τένις, όπως η Σερένα Ουίλιαμς, οι οποίοι ζητούν την άμεση εμφάνιση της Πενγκ, ούτως ώστε να διαλυθούν οι φόβοι και οι ανησυχίες που εκφράζονται, ακόμη και για τη ζωή της.

 

 

«Η δήλωση που κυκλοφόρησε (Τετάρτη 17/11) από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την Πενγκ, απλώς αυξάνει την ανησυχία μου για την ασφάλεια και για τον τόπο που βρίσκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάιμον και πρόσθεσε: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Πένγκ έγραψε πραγματικά το email που λάβαμε και ότι θα μπορούσε να εννοεί τις λέξεις που της αποδίδονται».

Ο επικεφαλής της WTA σχολίασε ότι η Πενγκ «έδειξε απίστευτο θάρρος στην περιγραφή της σεξουαλικής βίας για την οποία, όπως λέει, έπεσε θύμα από έναν πρώην ανώτερο Κινέζο ηγέτη», ζητώντας παράλληλα μία «ανεξάρτητη και επαληθεύσιμη απόδειξη» ότι η Πένγκ είναι ασφαλής.

«Προσπάθησα αρκετές φορές να την προσεγγίσω με διαφορετικά μέσα επικοινωνίας, χωρίς αποτέλεσμα», αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο Σάιμον, απαιτώντας να επιτραπεί στην Κινέζα πρώην πρωταθλήτρια, «να μιλήσει ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμό ή εκφοβισμό κανενός είδους».

Σουάι Πενγκ

Σε συνέντευξή του στο CNN την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, ο Σάιμον, απείλησε να σταματήσει τους αγώνες τένις γυναικών στην Κίνα, εάν η χώρα δεν ξεκαθαρίσει το θέμα: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αποσύρουμε από την Κίνα τις δραστηριότητές μας και να αντιμετωπίσουμε όλες τις επιπλοκές που προκύπτουν. Επειδή είναι (σσ. οι κατηγορίες για βιασμό) πιο σημαντικό από τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρουμε, εάν αναγκάσθηκε να γράψει το μήνυμα ή εάν κάποιος το έγραψε για εκείνη. Αλλά μέχρι να μιλήσουμε προσωπικά μαζί της, δεν θα ησυχάσουμε».

Στο παρελθόν, το κομμουνιστικό καθεστώς έχει κατηγορηθεί ότι μετέδωσε αναγκαστικές ομολογίες υπόπτων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο κανάλι, έχασε την άδειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του έτους, επειδή μετέδωσε μια «εξομολόγηση» που αποδόθηκε σε Βρετανό πολίτη, ο οποίος συνελήφθη στην Κίνα.

«Οι τελευταίες δηλώσεις της Σουάι Πένγκ, που δημοσιεύονται από δημόσια μέσα ενημέρωσης, δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν», δήλωσε ο Ουίλιαμ, μέλος της Ένωσης Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, επισημαίνοντας: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει μακρά εμπειρία στην αυθαίρετη κράτηση ατόμων που εμπλέκονται σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις, εμποδίζοντάς τους να μιλούν ελεύθερα και αναγκάζοντάς τους να κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Εναπόκειται στην κινεζική κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται υπό κράτηση».

ΟΗΕ και Γαλλία θέλουν αποδείξεις ότι η τενίστρια είναι καλά

ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα αποδείξεις ότι η Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις, Σουάι Πενγκ, η οποία εξαφανίστηκε, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, Ζανγκ Γκάολι, είναι καλά.

«Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για το πού βρίσκεται και αν είναι καλά. Και προτρέπουμε να διεξαχθεί μια διαφανής έρευνα για τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική κακοποίηση» ανέφερε η εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιζ Θρόσελ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Επίσης η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη της Σουάι Πενγκ.  «Ανησυχούμε για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της τενίστριας Σουάι Πενγκ, που έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους αθλητικούς κύκλους» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο απορρίπτει την αμερικανική απειλή για μποϊκοτάζ

Η Κίνα απέρριψε σήμερα την απειλή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να μποϊκοτάρει διπλωματικά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, λέγοντας πως αρνείται «να αναμίξει την πολιτική με τον αθλητισμό».

«Οι κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κίνας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στερούνται αλήθειας και είναι παντελώς αβάσιμες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ