Σομαλία: 11 νεκροί από την τριπλή βομβιστική επίθεση

Σομαλία: 11 νεκροί από την τριπλή βομβιστική επίθεση

Τρεις βόμβες εξερράγησαν μέσα σε μία ώρα μπροστά σε ξενοδοχείο όπου συχνάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί σε ένα αυστηρά φρουρούμενο και οχυρωμένο τμήμα της πρωτεύουσας της Σομαλίας με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 11 άνθρωποι.

Οι επιθέσεις στο ξενοδοχείο Τζαζίρα, σε μια από τις θεωρητικά πιο ασφαλείς τοποθεσίες στη Μογκαντίσου, υπογραμμίζουν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του προέδρου Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, η ανάδειξη του οποίου στην εξουσία μετά την εκλογή του από τη βουλή πέρυσι είχε θεωρηθεί από πολλούς μια καμπή στην προσπάθεια να δοθεί τέλος σε έναν πόλεμο που διαρκεί δύο δεκαετίες και πλέον.

Οι πρώτες δύο βόμβες εξερράγησαν μέσα σε λίγη ώρα και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από άνδρες των σομαλικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η τρίτη έκρηξη σημειώθηκε περίπου μία αργότερα όταν η βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα αυτοκίνητο πυροδοτήθηκε καθώς το ερευνούσαν οι αρχές.

Τουλάχιστον η μία από τις δύο αρχικές εκρήξεις οφείλεται σε έναν βομβιστή-καμικάζι, σύμφωνα με τη σομαλική αστυνομία.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την τριπλή αυτή επίθεση, αλλά οι ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ έχουν διεξάγει μια σειρά επιθέσεων στη Μογκαντίσου τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αμπντικαντίρ Αμπντιραχμάν, τον διευθυντή της ιδιωτικής υπηρεσίας των ασθενοφόρων, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 ακόμη τραυματίστηκαν.

Η επίθεση φέρνει ξανά σε αμηχανία την κυβέρνηση, η επιβίωση της οποίας εξαρτάται ουσιαστικά από την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία διαθέτει σχεδόν 18.000 αστυνομικούς και στρατιώτες. Διεθνείς δωρητές εισφέρουν εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην κυβέρνηση της χώρας αυτής στο Κέρας της Αφρικής για να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες.

«Αυτή η χρονιά, το 2014, θα σημάνει την ενίσχυση των σομαλικών δυνάμεων και την εξόντωση των εξτρεμιστών», ανέφερε ο πρόσφατα διορισμένος πρωθυπουργός Αμπντιουάλι Σέιχ Άχμεντ σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Βομβιστές-καμικάζι είχαν εξαπολύσει επίθεση στο ξενοδοχείο Τζαζίρα και τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ ο Μοχάμουντ έδινε μια συνέντευξη Τύπου δύο ημέρες αφού ανέλαβε. Ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Σομαλία, δεν είχαν τραυματιστεί από εκείνη την επίθεση.

Η επιδρομή ομάδας ενόπλων σε ένα εμπορικό κέντρο στην Κένυα με δεκάδες νεκρούς εκείνο τον μήνα είχε δείξει ότι οι ισλαμιστές έχουν την δυνατότητα να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις κι εκτός των σομαλικών συνόρων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ