Σοκ και οργή για την επίθεση στον Ολλανδό αστυνομικό ρεπόρτερ – Είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο διάσημος αστυνομικός ρεπόρτερ Πέτερ Ρ. ντε Βρις, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με πυρά στο κεφάλι το βράδυ της Τρίτης σε δρόμο του Άμστερνταμ, ενώ έφευγε από τηλεοπτικό στούντιο του RTL Boulevard, όπου ήταν καλεσμένος. Η επίθεση εναντίον του έχει προκαλέσει σοκ όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες τόσο στη χώρα όσο και στην ΕΕ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Ο 64χρονος ντε Βρις, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίσθηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε, σήμερα, ότι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε έναν αυτοκινητόδρομο λίγο μετά την επίθεση, ένας εκ των οποίων με πολωνική υπηκοότητα, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση, ενώ ένα τρίτο πρόσωπο αφέθηκε ελεύθερο. Η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα ανακοίνωσε πως ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Πολίτες, σοκαρισμένοι από το περιστατικό, αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στο σημείο όπου ο δημοσιογράφος δέχθηκε πυρά στο κεφάλι.

Ποιος είναι ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1956 στην Άαλσμιρ της Ολλανδίας. Η εκπομπή που παρουσίαζε από το 1995-2012 είχε καταγράψει ρεκόρ τηλεθέασης στην ολλανδική τηλεόραση. Το 2005 ίδρυσε το δικό του πολιτικό κόμμα το οποίο διέλυσε λίγο αργότερα.

Το 1978 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην καθημερινή De Telegraaf στη Χάγη ενώ αργότερα μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Σταδιακά προχώρησε από τη γενική δημοσιογραφία στο αστυνομικό ρεπορτάζ καλύπτοντας μεγάλες ποινικές υποθέσεις και εγκλήματα στην Ολλανδία. Το 1987 παραιτήθηκε από την De Telegraaf και έγινε αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο περιοδικό Aktueel, το οποίο μετέτρεψε σε περιοδικό με έρευνα και ειδήσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Η απαγωγή του Χάινεκεν

Έγινε γνωστός για το βιβλίο που έγραψε το 1987 “Η Απαγωγή του Χάινεκεν”, το οποίο είχε ως θέμα την απαγωγή του βαρώνου της μπύρας Φρέντι Χάινεκεν και το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο “Kidnapping Freddy Heineken” και πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς.

Ο απαγωγέας Βίλεμ Χόλιντιρ καταδικάστηκε το 2014 για απειλές κατά της ζωής του ντε Βρις, ο οποίος βοήθησε την αστυνομία να εξιχνιάσει υποθέσεις για τις οποίες ο Χόλιντιρ τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ο διάσημος δημοσιογράφος έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Έμμυ για την έρευνά του στην υπόθεση της εξαφάνισης της Αμερικανίδας εφήβου Νάταλι Χόλογουεϊ, στην Αρούμπα το 2005. Επί 17 χρόνια είχε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία συχνά συνεργαζόταν με τις οικογένειες θυμάτων σε ανεξιχνίαστες επιθέσεις.

Οι δολοφονίες που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών έχουν γίνει πολύ συχνές στην Ολλανδία. καθώς πρόσωπα του υποκόσμου συγκρούονται για τις ζώνες επιρροής τους. Το 2019 ένας δικηγόρος σε μια ιδιαίτερα προβεβλημένη υπόθεση ναρκωτικών, στην οποία ο ντε Βρις ήταν σύμβουλος του βασικού μάρτυρα, δολοφονήθηκε με σφαίρες μπροστά από το σπίτι του στο Άμστερνταμ.

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις και οι οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου καταδίκασαν σήμερα ομόφωνα την επίθεση. Σε κοινό τους ανακοινωθέν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FEJ) κατήγγειλαν “ένα νέο τραγικό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη”.

Ο πρόεδρος της FEJ Μόγκενς Μπλίσερ Μπγιέρεγκαρντ ζήτησε την άμεση διεξαγωγή “μιας έρευνας για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης”.

Η MKO Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) εξέφρασαν από την πλευρά τους την αλληλεγγύη τους προς τον δημοσιογράφο και ζήτησαν από τις ολλανδικές αρχές να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατό τους υπεύθυνους αυτής της επίθεσης.

Νωρίτερα, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας καταδίκασε την επίθεση κατά του ολλανδού δημοσιογράφου, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά χθες το βράδυ από σφαίρες και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση κατά της Δημοκρατίας, η οποία τον έχει σοκάρει βαθιά.

“Πρόκειται για έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και για επίθεση στις αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αδιάκοπα τη ελευθερία του Τύπου “, ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαρακτήρισε τα μέσα ενημέρωσης ραχοκοκαλιά της Δημοκρατίας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε την επίθεση “αδιανόητο και σοκαριστικό γεγονός”. Σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Χάγη, ο Ρούτε πρόσθεσε: “Είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και συνεπώς εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία και για το κράτος του δικαίου μας”.

Πηγή: BBC, Βικιπαίδεια, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτό: ΑFP, Reuters, AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ