Σκληρή σύγκρουση στο Κογκρέσο

Σκληρή σύγκρουση στο Κογκρέσο

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προωθούν ένα σχέδιο για τη βραχυπρόθεσμη αποφυγή του κινδύνου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών, μετά την 1η Οκτωβρίου, όμως το σχέδιο αυτό αναμένεται να προκαλέσει μία ακόμη σύγκρουση στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Το Ρεπουμπλικανικό σχέδιο, εξάλλου, δεν αναμένεται να αποτρέψει μεσοπρόθεσμα το ξέσπασμα μίας ακόμη πολιτικής σύγκρουσης που ενέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να κηρύξει στάση πληρωμών. Το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους αναμένεται να ξεπεραστεί στα μέσα του Οκτωβρίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το επιτρεπόμενο όριο του χρέους.

Και φέτος, όπως και τις προηγούμενες φορές που ανέκυψε πολιτική σύγκρουση για τα δημοσιονομικά, το αποτέλεσμα μοιάζει αβέβαιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται βαθύτατα διχασμένοι, όσον αφορά την τακτική τους προσέγγιση και οι σχέσεις του προέδρου Ομπάμα με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο έχουν επιδεινωθεί, λόγω διαφωνιών για τη Συρία και των επιλογών του προέδρου, όσον αφορά τα πρόσωπα-κλειδιά που διόρισε στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, την Fed.

Προς το παρόν, η κοινοβουλευτική αυτή χορογραφία συμπεριλαμβάνει ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο ίσως εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός της εβδομάδας. Ο πρόεδρος του σώματος, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, προσπαθεί να εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού προσφέρουν χρηματοδότηση έως και την 15η Δεκεμβρίου. Δεν θα αίρονται οι αυτόματες περικοπές δαπανών.

Η προσπάθεια αυτή του Μπένερ διευκολύνεται από το γεγονός ότι τη φρασεολογία στο νομοσχέδιο έχουν διατυπώσει οι Ρεπουμπλικάνοι, που αφήνουν να γίνει σαφές ότι δεν θα διατεθούν χρήματα για το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα να επιχορηγηθεί η περίθαλψη σε ανασφάλιστους Αμερικανούς από τον επόμενο μήνα.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία αναμένεται να παραλάβει το νομοσχέδιο αυτό, να διαγράψει τα εδάφια για το πρόγραμμα αυτό και να τη στείλει ξανά στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την οριστική του έγκριση και την αποστολή του στον πρόεδρο για επικύρωση.

Αλλά για να το επιτύχει, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, πρέπει να βρει τουλάχιστον έξι Ρεπουμπλικάνους που θα δεχθούν να συμβάλουν.

Παρότι αντιτίθενται στο πρόγραμμα του Ομπάμα για την περίθαλψη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θεωρούν μάταιη και πολιτικά αυτοκτονική τη σύνδεσή του με τα δημοσιονομικά και το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού. Εάν ο Ριντ τα καταφέρει και το τροποποιημένο νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, ο κίνδυνος προσωρινά θα έχει αποφευχθεί.

Κατόπιν, θα αρχίσει η δεύτερη μάχη, η συζήτηση για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού (16,7 τρισεκ. δολάρια). Οι συγκρούσεις για το θέμα αυτό στο παρελθόν είχαν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Και σε αυτή την περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα με αμφιλεγόμενες ιδέες, όπως το να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας που έχει εισηγηθεί ο πρόεδρος ή να προωθηθεί, ταυτόχρονα, η έγκριση του πετρελαιαγωγού Keystone.

Σε μία σύντομη συνέντευξη Τύπου, ο Μπένερ προειδοποίησε ότι η σύγκρουση για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους φέτος “δεν θα διαφέρει” από εκείνη του 2011.

Το αδιέξοδο του 2011 είχε προκαλέσει τέτοια αβεβαιότητα που οδήγησε τελικά στην πρώτη υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από έναν οίκο αξιολόγησης στην ιστορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ