Σκάνδαλο στη Βουλγαρία – Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας

Την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, υπέβαλε ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας Ρούμεν Ποροζάνοφ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων σε ένα πρόγραμμα του κρατικού ταμείου Γεωργίας, που υπάγεται στο υπουργείο.

Ο κ. Ποροζάνοφ υπήρξε διευθυντής πριν γίνει υπουργός. Στη διάρκεια της θητείας του κ. Ποροζάνοφ, ως επικεφαλής του Ταμείου, δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ ως επιδοτήσεις, οι οποίες πλέον τέθηκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητικών Αρχών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “ΒΤΑ”.

Ο κ. Ποροζάνοφ βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου που αφορά αγορές πολυτελών κατοικιών και την κατασκευή ξενώνων με ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα από διαδικτυακή ερευνητική ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα ψευδή -όπως έκρινε και η επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς – στοιχεία στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας του κ. Ποροζάνοφ.

Η παραίτηση του κ. Ποροζάνοφ γίνεται δύο εβδομάδες έπειτα από την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για πιθανή απάτη με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία προορίζονταν για την αγροτική ανάπτυξη.

Τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι ο κ. Ποροζάνοφ αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα το 2004, πολύ χαμηλότερο από την αγοραία τιμή και ότι δεν δήλωσε τις συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων που πραγματοποίησε η σύζυγός του το 2017.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός πρότεινε τη βουλευτή του GERB, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας και Τροφίμων, Ντεσισλάβα Τάνεβα, για τη θέση της υπουργού Γεωργίας.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι όπου υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν και ξεκαθάρισε πως “οι παραβάτες θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη”. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι “όποιος καταχραστεί ευρωπαϊκούς πόρους θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ