Σέλινγκ: Εκτός υπολογισμών για το έλλειμμα το κόστος υποδοχής προσφύγων

Το αυξανόμενος κόστος της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων ενδέχεται να τορπιλίσει τα δημοσιονομικά σχέδια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και γι’ αυτό τον λόγο οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μην λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις δαπάνες όταν εξετάζουν το έλλειμμα των χωρών, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

«Τα βραχυπρόθεσμα κόστη είναι υψηλά, αλλά προβλέψιμα. Πιο κρίσιμης σημασίας είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (στους προϋπολογισμούς)», δήλωσε ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Σέλινγκ πρόσθεσε ότι πολλοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κατασκευάσουν περισσότερα σπίτια και σχολεία. «Αμφιβάλλω ότι οι σχεδιαζόμενοι προϋπολογισμοί επαρκούν για κάτι τέτοιο», σχολίασε.

Κάποιοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα οδηγήσει σε αυξημένη εγχώρια ζήτηση και άρα σε υψηλότερα κέρδη από τους φόρους για τα κράτη. «Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η ανάπτυξη χρηματοδοτείται με περισσότερες δαπάνες και μεγαλύτερα ελλείμματα», εξήγησε ο Σέλινγκ.

Ο Αυστριακός υπουργός επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει αυτές τις δαπάνες στα κρατικά έξοδα που εμπίπτουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα.

«Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με το αν τα υψηλά κόστη για τα ανθρωπιστικά μέτρα σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία και άλλες θα πρέπει να θεωρηθούν έκτακτα», κατέληξε ο Σέλινγκ.

 

Διαβάστε επίσης:

“Η αναποτελεσματική αντιμετώπιση του πολέμου στη Συρία προκαλεί την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη”

“Ο κόσμος περίμενε πάρα πολύ καιρό για να δράσει για την προσφυγική κρίση”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ