Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία κάτω από τα συντρίμμια και εκατοντάδες νεκροί – «Κύμα» συμπαράστασης

Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία. Εκεί όπου αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την κεντρική Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα βοήθεια

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι οι νεκροί ανέρχονται έως τώρα σε 284. Οι 70 έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς —όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του φονικού σεισμού—, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Δραματικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων και στη Βόρεια Συρία, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 237 και των τραυματιών στους 639, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

σεισμος στην Τουρκία
Πηγή: Anadolu
σεισμός στην Τουρκία
Πηγή: Anadolu

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 111 νεκρούς στις περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος. Δεκάδες είναι και εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Σε ανακοίνωσή τους τα Λευκά Κράνη, ομάδα διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, κήρυξαν τις ζώνες αυτές «πληγείσες» και ζήτησαν από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις «να παρέμβουν άμεσα»  για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό.

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη

Τη συμπαράσταση της Ε.Ε. στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και την ετοιμότητα της να τους προσφέρει τη βοήθειά της μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει», τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. και τόνισε:

«Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες».

σεισμός στην Τουρκία
Πηγή: Anadolu

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

σεισμός στην Τουρκία

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον σεισμό

Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Βαθιά θλίψη για την καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε: «Η Ελλάδα ενεργοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα».

Το χρονικό

Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα, στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

σεισμός στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Αρχικά υπήρξαν φόβοι για τσουνάμι στην Ιταλία, όμως τελικά άλλαξαν τα δεδομένα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ