Ο Ερντογάν ανοίγει νέα μέτωπα – Κλιμακώνει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας με το βλέμμα στις κάλπες της 14ης Μαΐου

Με το βλέμμα στις κάλπες της 14ης Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει νέα μέτωπα και ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο προκλήσεων έναντι της Ελλάδας. Λαμβάνοντας ως αφορμή τη δημοσιοποίηση των θέσεων της αντιπολίτευσης για τα εξωτερικά θέματα, ο Ερντογάν τη στηλίτευσε ως ενδοτική απέναντι στη Δύση και στην Ελλάδα. Η παρέμβασή του και οι πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε καθιστούν σαφές ότι σκοπεύει να θέσει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα αυτά στην προεκλογική περίοδο.

Ερντογάν: Οι δυτικές χώρες «θα πληρώσουν» για το κλείσιμο των προξενείων τους

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η πρώτη ενέργειά του προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να φέρει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που αφορά τη συνεργασία με τη Λιβύη στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η συμφωνία, όπως είναι γνωστό, τέθηκε σε αναστολή μετά την απόφαση του λιβυκού δικαστηρίου, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι θα εφαρμοστεί. Οπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία θα συμμετάσχει σε έργα που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη, με δυνητικά κέρδη άνω των 30 δισ. δολαρίων.

Σέρμπος στον Realfm 97,8: Ο Ερντογάν πουλάει τρέλα στη Δύση

Στα πανηγυρικά δημοσιεύματα γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην προοπτική να δραστηριοποιηθούν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία και τα πλοία-γεωτρύπανα στη Λιβύη. «Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και η λιβυκή κρατική εθνική εταιρεία πετρελαίου (NOC) θα συνάψουν συμφωνίες για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θα δοθεί στήριξη και στις δύο εταιρείες για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων/εταιρικών συνεργασιών. Η χρήση των σεισμικών ερευνητικών σκαφών και των σκαφών γεώτρησης που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από την TPAO στη Λιβύη αποτελεί επίσης ένα από τα άρθρα της συμφωνίας», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η κύρωση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες (πρώτα από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια από την Ολομέλεια) ανοίγει τον δρόμο ώστε να εμφανιστούν τα πλοία της TPAO στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Κρήτης και στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι είναι πιθανό να προχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια τέτοια κίνηση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ιδιαίτερα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16 και το «πάγωμα» από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η επίθεση την οποία εξαπέλυσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεών τους για την εξωτερική πολιτική, έδειξε πως σκοπεύει να παίξει το «εθνικιστικό χαρτί» στην προεκλογική περίοδο. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν στηλίτευσε την αντιπολίτευση τόσο για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα όσο και για εκείνη απέναντι στις ΗΠΑ: «Χαιρετίζουν την Ελλάδα λέγοντας ότι θα εγκα- ταλείψουν τον αγώνα μας για την προστασία των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επιτέθηκε στους αντιπάλους του και για την υπόθεση των F-35 λέγοντας: «Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο εξαρτάται από την παραίτηση της χώρας μας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολλά θέματα».

Διπλωματικές πηγές για εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν

Το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου αποτελεί σημαία για το καθεστώς Ερντογάν και, όπως λένε τουρκικές πηγές, είναι πολύ πιθανό ο Τούρκος Πρόεδρος να προχωρήσει σε ενέργειες επί του πεδίου που θα υποχρεώσουν την αντιπολίτευση να πάρει θέση. Διαθέτει, άλλωστε, μια ευρεία επιλογή ενεργειών: από τον διαμοιρασμό οικοπέδων στην παρανόμως ορισμένη περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου έως την αποστολή ερευνητικών σκαφών

και πλοίων-γεωτρύπανων εκεί, θεωρώντας ότι το ρίσκο που εμπεριέχει μια έστω και οξεία διπλωματική αντιπαράθεση με την Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλο. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος φροντίζει πάντως σε κάθε περίπτωση να περνά το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι εν δικαίω στη Λιβύη και πανηγύρισε τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι επικεφαλής της ιταλικής ΕΝΙ και της NOC κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην Τρίπολη, ως απάντηση στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό επιχείρημα ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης δεν δικαιούται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Η επίθεση

Με στόχο να κερδίσει πόντους απέναντι στην αντιπολίτευση εντάσσεται τώρα και ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι τα νησιά του Αιγαίου θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για όσα είπε περί διαλόγου με την Ελλάδα και άφησε να εννοηθεί πως τα οπλικά συστήματα στα νησιά μας απειλούν τις μεγάλες τουρκικές πόλεις στα παράλια της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, προανήγγειλε νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για το θέμα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. «Οταν η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Στέλνω επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών», ανέφερε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και το Ουγγρικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουδαπέστη.

Το τρίτο ζήτημα που αναδεικνύουν ο Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι οι ελληνικοί εξοπλισμοί, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, στρέφονται εναντίον τους. Μάλιστα, με αφορμή αυτές τις τοποθετήσεις, τα ΜΜΕ στην Τουρκία κατηγορούν την Ελλάδα ότι ετοιμάζει πόλεμο στο Αιγαίο. Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για «εχθρικές ενέργειες» εναντίον της Τουρκίας και ισχυρίστηκε πως τα ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της χώρας του και παρενοχλούν τα τουρκικά μαχητικά, αλλά και ότι τα σκάφη του Λιμενικού παρενοχλούν τους Τούρκους ψαράδες. 48 ώρες αργότερα δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα που απειλούν την ασφάλειά της», ενώ επανέφερε την απειλή του πυραύλου Tayfun.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την παρουσία του σε χειμερινή άσκηση του τουρκικού στρατού στο Καρς της Τουρκίας. Ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα πως συνεχίζει να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες και σε ανάλογη ρητορική. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τις ενέργειες της Ελλάδας», είπε, ενώ αναφέρθηκε «στον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και στις προκλητικές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά», τονίζοντας πως «σε απάντηση της έκκλησής μας για ειρήνη και διάλογο, η Ελλάδα επιδιώκει τεχνητές συμμαχίες και κάνει μάταιες εξοπλιστικές προσπάθειες, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας και της γειτονίας».

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το νέο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων, εδραιώνοντας και ενισχύοντας τις συμμαχίες της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την άριστη σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ κατά την επίσκεψή του εκεί την Τετάρτη, ενώ σύντομα αναμένεται και νέα συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει στις αιτιάσεις Τσαβούσογλου επειδή θέτουν υπό αμφισβήτηση το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Οπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα, όπως το έχει κάνει ήδη δύο φορές και επίσημα, μέσω επιστολών στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ» και προσθέτουν «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα».

Καμία ανησυχία

Στη νέα όξυνση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NIKKEI-Asia στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία. Εκεί ρωτήθηκε για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί για μια πιθανή σύγκρουση». Προσέθεσε, όμως, ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική, κάτι που δεν αρμόζει σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουμε μια ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία. «Αρκετά από όσα βλέπετε έχουν να κάνουν με την προεκλογική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεχής πολεμοκαπηλία δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί πως η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία θα είναι μια περίοδος ιδιαίτερης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θεωρούν όμως ότι η ενισχυμένη αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας και οι ισχυρές διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος θα υποχρεώσουν τους Τούρκους σε αυτοσυγκράτηση. Εκείνο που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου -και γι’ αυτό το ανέφερε και ο πρωθυπουργός- είναι η επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές. Η συνεχής καλλιέργεια έντασης και εχθρότητας απέναντι στην Ελλάδα δημιουργεί μια πολύ αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη, η οποία δύσκολα θα ανατραπεί, ώστε να υπάρξει κανονικότητα και διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, ακόμα και στην περίπτωση που η τουρκική αντιπολίτευση θα κερδίσει τις εκλογές.

Η συμφωνία των «έξι» άναψε φωτιές

Σε ακραία πόλωση οδηγείται το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία. Τα ανοιχτά μέτωπα της αντιπολίτευσης και οι δημοσκοπήσεις που φάσκουν και αντιφάσκουν

Με τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνούν σε ένα memorandum συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική εξωτερική πολιτική θα επαναπροσανατολιστεί προς τη συνεργασία με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, και την κυβέρνηση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον ευρωπαϊκών χωρών και της Ουάσιγκτον, το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία οδεύει προς πλήρη όξυνση.

Με αφορμή το κλείσιμο προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, λόγω φόβων τρομοκρατικών επιθέσεων μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, η Αγκυρα κατηγορεί ευρωπαϊκές χώρες για ψυχολογική επίθεση, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται η ένταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Ενδεικτικές του κλίματος στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που, απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία, είπε: «Πάρτε τα βρόμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία, το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρόμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει».

«Η Τουρκία έχει την ατυχία ότι κάθε Αμερικανός πρέσβης που έρχεται στην Τουρκία βιάζεται να πει: “Πώς μπορώ να οργανώσω πραξικόπημα στην Τουρκία;”. Αυτή είναι μια βασική ατυχία για την Τουρκία. Αυτό είναι το ντέρτι κάθε Αμερικανού πρέσβη: “Τι μπορώ να κάνω στην Τουρκία, τι μπορώ να πετύχω στην Τουρκία, πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία, πώς μπορώ να είμαι το αγαπητό παιδί στους πατεράδες μου;”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ανακοινώσουν ένα κοινό πρόγραμμα για τις πολιτικές τους θέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική. Το κείμενο, σύμφωνα με συνομιλητές της Realnews στην Τουρκία, είναι προϊόν μεγάλων συγκλίσεων, οι οποίες καταδεικνύουν ότι τα έξι κόμματα έχουν βρει τον ρυθμό της συνεργασίας τους. Αναμφισβήτητα, όπως λένε τα ίδια πρόσωπα, το κείμενο έχει πολλές ελλείψεις, αλλά είναι «το πρώτο βήμα» για τις μεγάλες αλλαγές που η αντιπολίτευση φιλοδοξεί να φέρει στην τουρκική κοινωνία και στην εξωτερική πολιτική. Στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και στην ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, εκλείπουν έννοιες που παραπέμπουν σε αναθεωρητικές πολιτικές, οι οποίες μάλιστα, όπως για παράδειγμα η «Γαλάζια Πατρίδα», διατυπώθηκαν αρχικά από στρατιωτικούς μέσα από τους κόλπους της κεμαλικής αντιπολίτευσης και όχι του ΑΚΡ. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από Τούρκους συνομιλητές της «R» ως σαφής ένδειξη απομάκρυνσης της αντιπολίτευσης από το δόγμα του «ερντογανικού αναθεωρητισμού».

Στο ίδιο κεφάλαιο γίνονται αναφορές για τη σημασία της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επαναφορά μιας θεσμικής εξωτερικής πολιτικής, μακριά δηλαδή από την προσωποπαγή και χωρίς συνοχή εξωτερική πολιτική του Ερντογάν. Το κατά πόσο η αντιπολίτευση, εφόσον καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει αυτά που αναφέρει το κείμενο είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς, όπως λένε οι συνομιλητές της «R», αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τις εσωτερικές δυναμικές στην Τουρκία όσο και από το αν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ανταποκριθούν θετικά σε όποιες νέες πρωτοβουλίες αναλάβει η Αγκυρα μετά τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις στους κόλπους των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, με τρία κυρίαρχα ζητήματα:

– Πρώτον, την ανάδειξη του κοινού υποψηφίου, με συνομιλητές της «R» να εκτιμούν ότι η απόφαση θα ληφθεί στις 13 Φεβρουαρίου, κάτι που επιβεβαίωσε δημόσια και ο ίδιος ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με τη Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) να είναι ο παράγοντας-κλειδί.

– Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η επεξεργασία και η συμφωνία για τα κοινά ψηφοδέλτια των έξι κομμάτων. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούν στον νέο εκλογικό νόμο που υιοθέτησαν πέρυσι το ΑΚΡ και οι εθνικιστές σύμμαχοί του στο ΜΗΡ.

– Τρίτο ζήτημα θεωρείται η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τον συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας, με το όνομα της αριστερής Τζανάν Καφταντζίογλου του CHP να θεωρείται πιθανό. Η Καφταντζίογλου είχε συντονίσει την προεκλογική εκστρατεία του Εκρέμ Ιμάμογλου και θεωρείται ιδιαίτερα ικανή, αλλά τόσο στο CHP όσο και στο ΙΥΙ υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις λόγω των αριστερών της πεποιθήσεων.

Ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ως το μεγάλο φαβορί, με την Αϊσέ Σαγίν της τουρκόφωνης υπηρεσίας του BBC να εκτιμά ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μανσούρ Γιαβάς υπέρ του Κιλιτσντάρογλου και οι δικαστικές περιπέτειες του Ιμάμογλου έχουν ενισχύσει σημαντικά την προοπτική να είναι ο αρχηγός του CHP ο κοινός υποψήφιος.

Ωστόσο, ο Οράι Εγκίν του αντιπολιτευόμενου ιστότοπου Haberturk έγραψε ότι «ο Ερντογάν θα κερδίσει ακόμα κι αν χάσει», εκτιμώντας ότι η αντιπολίτευση των έξι δεν έχει ακόμα κοινό πρόγραμμα για την οικονομία και παραθέτει παραδείγματα από την Ουγγαρία και το Ισραήλ, όπου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. Μια ασταθής και εύθραυστη κυβέρνηση των έξι θα επιτρέψει στον Ερντογάν να «ξεκουραστεί» μέχρι οι ψηφοφόροι να χτυπήσουν πάλι την πόρτα του για να τους σώσει, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Η αβεβαιότητα, πάντως, είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου, καθώς οι δημοσκοπήσεις φάσκουν και αντιφάσκουν διαρκώς, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η όποια εκλογική διαφορά ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση θα είναι οριακή. Ωστόσο, δημοσκόποι με τους οποίους συνομιλεί η «R» εκτιμούν ότι, μετά την ανακοίνωση του κοινού υποψηφίου εκ μέρους της αντιπολίτευσης, πιθανότατα το δημοσκοπικό τοπίο θα είναι λιγότερο ομιχλώδες.

Καταλυτικός παράγοντας, κυρίως όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, είναι οι Κούρδοι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού HDP, το οποίο υφίσταται αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση. Οπως εκτιμάται στην Τουρκία, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η πλειονότητα των Κούρδων θα στηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ειδικά αν αυτός είναι ο Κιλιτσντάρογλου ή ο Ιμάμογλου, καθιστώντας έτσι την προοπτική επανεκλογής του Ερντογάν αβέβαιη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ