Σεισμός στην Ιαπωνία: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών – Τρομακτικό βίντεο με ουρανοξύστες να «τρέμουν»

Οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις, που έπληξαν χθες (01/01), την κεντρική Ιαπωνία, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 48 ανθρώπους, μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές.

Ιαπωνία: 155 σεισμοί έχουν γίνει από χθες – Άρθηκε η προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο μεγαλύτερος σεισμός, που καταγράφτηκε χθες λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας) στον νομό Ισικάουα, είχε ισχύ 7,5 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), 7,6 σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA).

Ο σεισμός αυτός, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, προκάλεσε τσουνάμι στις ακτές κι ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο το ταχύτερο δυνατόν.

Σεισμός στην Ιαπωνία: Εικόνες καταστροφής από το ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου – Δεκάδες μετασεισμοί, εκκενώσεις

Τα κύματα ωστόσο ευτυχώς δεν είχαν μεγάλο ύψος, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την JMA: μετρήθηκε πως έφθασαν το 1,2 μέτρο στον λιμένα Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Το επίπεδο κινδύνου τσουνάμι κατόπιν μειώθηκε και όλες οι προειδοποιήσεις ανακοινώθηκε εντέλει από την JMA πως αίρονται στις 10:00 (στις 03:00 ώρα Ελλάδας).

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία: Κατέρρευσαν σπίτια, «άνοιξαν» δρόμοι – Συναγερμός για τσουνάμι και κύματα 5 μέτρων

Χιλιάδες στρατιώτες, πυροσβέστες και αστυνομικοί από όλη την Ιαπωνία κατευθύνθηκαν στην περιοχή που υπάρχουν μεγαλύτερες καταστροφές στη σχετικά απομακρυσμένη χερσόνησο Noto, στην επαρχία Ishikawa. Ωστόσο, οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν λόγω των τεράστιων και σοβαρών ζημιών καθώς και των αποκλεισμένων δρόμων στην περιοχή, ενώ ένα από τα αεροδρόμια αναγκάστηκε να κλείσει λόγω ρωγμών στον διάδρομό του.

«Οι σεισμοί προκάλεσαν πολλά θύματα και μεγάλες ζημιές»

Οι πολυάριθμοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά ισχυρού, με μέγεθος που ξεπερνούσε τους 7 βαθμούς, προκάλεσαν «πολλά θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.

Πολλοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με καταγραφή από τον αέρα, τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι δύσκολη η πρόσβαση στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο. Αφού ήρθε η προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές θα προσπαθήσουν να φθάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κισίντα, περίπου 1.000 μέλη των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύχθηκαν ήδη σε σεισμόπληκτες περιοχές και διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Τρέξτε!» – Η τρομακτική προειδοποίηση στις τηλεοπτικές οθόνες

Ορισμένα σπίτια καταστράφηκαν και μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.

Πιο ισχυροί σεισμοί στην περιοχή, όπου σεισμική δραστηριότητα συγκεντρωνόταν για περισσότερα από τρία χρόνια, μπορεί να σημειωθούν τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος της JMA Τοσιχίρο Σιμογιάμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές. «Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.

«Τρέξτε!», μια προειδοποίηση σε έντονο κίτρινο χρώμα στις τηλεοπτικές οθόνες συνιστούσε στους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές της ακτής να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ