Σε ποιους επέβαλλε νέες κυρώσεις η Ε.Ε

Σε ποιους επέβαλλε νέες κυρώσεις η Ε.Ε

Με το θερμόμετρο στην Ουκρανία συνεχώς να ανεβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σήμερα. Κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε 13 πρόσωπα και δύο επιχειρήσεις στην Κριμαία.

Από τα πρόσωπα ξεχωρίζουν ο πρώτος αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν και ο επικεφαλής της διοίκησης των αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Σαμανόφ.

Όσον αφορά στις εταιρείες αυτές είναι οι PJSC Chernomorneftegaz και Feodosia, οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τις «αρχές» της Κριμαίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Στους Βολοντίν και Σαμανόφ και στα υπόλοιπα 11 πρόσωπα, περιλαμβανομένων ιδίως του Βλαντίμιρ Πλιγκίν, προέδρου της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου της Κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή) της Ρωσίας και πολλών φιλορώσων στην Κριμαία και στην Ουκρανία, όπως ο αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβάλλονται στο εξής κυρώσεις όπως το πάγωμα πόρων που τυχόν έχουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η ΕΕ στη Μόσχα εξαιτίας της στάσης της στην κρίση στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις συμπεριλήφθηκαν και νομικά πρόσωπα, δύο εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο τα μέτρα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες θεωρείται ότι απέχουν αρκετά ακόμη από εκείνα των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε έναν νέο κατάλογο προσώπων καθώς και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις διότι επωφελήθηκαν από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ.

Ο Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μερικές ημέρες πριν από την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις άδικες και κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει την προσέγγισή της.

«Με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς βία, διεξήγαμε ένα δημοψήφισμα και η Ρωσία μας δέχθηκε. Γιατί μας επιβάλλουν κυρώσεις για αυτό;», είπε ο Τεμιργκάλιεφ, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι έχουν υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Εξάλλου έκρινε ότι οι νέες κυρώσεις «δεν έχουν νόημα» αφού η Κριμαία δεν έχει παρά ήσσονος σημασίας οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

Ο δισταγμός της ΕΕ να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να επιβάλει ευρείες και σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αντανακλά πάντως τις ανησυχίες πολλών κρατών-μελών της τόσο για τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Μόσχα σε διμερές επίπεδο, όσο και εξαιτίας του ότι εξαρτώνται σημαντικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει τελικά στην πώληση των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία παρά την εντεινόμενη αμερικανική πίεση να ακυρώσει τη συμφωνία, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε περισσότερο τη Γαλλία, παρά τη Ρωσία.

Πάντως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επέβαλε έναν ακόμη γύρο κυρώσεων και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις – η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία – τόνισαν όλες ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει ακόμη ευρύτερες εάν αποπειραθεί να υπονομεύσει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 25η Μαΐου.

Εξάλλου οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ που οργάνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές, με τον επικεφαλής της διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να ειρωνεύεται ότι «η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γιουροβίζιον ήταν πιο αξιόπιστη».

Αλλά παρά το ότι η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν παράνομα τα δημοψηφίσματα, οι αυτονομιστές ζήτησαν από τη Μόσχα να εξετάσει την εισδοχή των περιοχών τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η αντίδραση της Ρωσίας για τις νέες κυρώσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος προσώπων και εταιρειών εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και κάλεσε την ΕΕ να σεβαστεί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν σε δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, προωθώντας το διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί αναταραχή.

«Συνεχίζοντας την εσφαλμένη, αντιρωσική λογική των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την ίδια ως εταίρο και εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι διαδραματίζει έναν αντικειμενικό ρόλο για να υποστηρίξει την επίλυση της εσωτερικής διένεξης στην Ουκρανία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ