Σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι – Συνελήφθη ύποπτος στην Πολωνία που έδινε πληροφορίες σε ρωσικές υπηρεσίες

Άνδρας στην Πολωνία, συνελήφθη ως ύποπτος για την διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών στη Ρωσία προκειμένου να διευκολυνθεί μια πιθανή συνωμοσία δολοφονίας κατά του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ύποπτος,  Paweł K, υπήκοος Πολωνίας,  αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών αφού συνελήφθη στην Πολωνία και κατηγορήθηκε ότι “ανέφερε πως είναι έτοιμος να ενεργήσει για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών”.

Ο άνδρας είχε αναλάβει να “συλλέξει… στρατιωτικές πληροφορίες… πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszów-Jasionka” προκειμένου να “βοηθήσει τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν μια πιθανή επίθεση” κατά του Ουκρανού ηγέτη, πιστεύουν οι πολωνοί εισαγγελείς.

Οι πολωνικές αρχές συνεργάστηκαν με τις αντίστοιχες αρχές στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του Paweł K την Τετάρτη. Η έρευνα συνεχίζεται ακόμη.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν αναφερθεί πολλές απόπειρες κατά της ζωής του προέδρου Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, από την έρευνα προέκυψε ότι ο Paweł K είχε “δηλώσει την ετοιμότητά του να ενεργήσει για τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών” της Ρωσίας και είχε επαφές με πολίτες που “εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Ισχυρίστηκαν ακόμα ότι ενεπλάκη στη συλλογή και αναμετάδοση στρατιωτικών πληροφοριών πίσω στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszów-Jasionka στη νοτιοανατολική Πολωνία.

 

Αυτό είχε “μεταξύ άλλων” ως στόχο να βοηθήσει τις ειδικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν μια επίθεση εναντίον του Ζελένσκι, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας ενημέρωσε για τις υποψίες που υπήρχαν σε βάρος του συλληφθέντος, Paweł K, την πολωνική Εισαγγελία, η οποία διεξήγαγε έρευνα για τον ύποπτο και τελικώς τον συνέλαβε.

Η “πολωνική πλευρά” τόνισε την ισχυρή συνεργασία με την Ουκρανία για την αποτροπή της υποτιθέμενης συνωμοσίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συγκέντρωση στοιχείων εντός και εκτός Πολωνίας.

Η έρευνα συνεχίζεται από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας υπό την εποπτεία της Εθνικής Εισαγγελίας στην Πολωνία. Ήδη από τον Μάρτιο του 2022, η Pravda ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε “καταστρέψει” μια τσετσενική οργάνωση που είχε αναλάβει να “εξοντώσει” τον Zelensky. Η Τσετσενία είναι δημοκρατία εντός της Ρωσίας.

‘Ο Πούτιν ανέθεσε στον επικεφαλής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ να κάνει την πιο βρώμικη δουλειά και του έδωσε προσωπικά οδηγίες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις 3 Φεβρουαρίου 2022′, ανέφερε η εφημερίδα. Η ομάδα των Τσετσένων είχε αναλάβει να εξουδετερώσει τους Ουκρανούς ηγέτες πριν απωθηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, υποστήριξε η Pravda.

Ο Mikhail Podolyak, προεδρικός σύμβουλος του Zelensky, δήλωσε ότι μόνο τις πρώτες δύο εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έγινα περισσότερες από 12 απόπειρες κατά του Ζελένσκι. «’Έχουμε ένα πολύ ισχυρό δίκτυο πληροφοριών και αντικατασκοπείας – τα παρακολουθούν όλα και όλες αυτές οι DRG [ρωσικές ομάδες αναγνώρισης] εξαλείφονται καθ’ οδόν. Δηλαδή, καταλαβαίνουμε όλα τα σχέδια και η αντικατασκοπεία μας εργάζεται πάνω σε αυτά.

Το Μάρτιο του 2023, μια ομάδα ξένων πολιτών συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, δήλωσαν Πολωνοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο BBC.


Οι πολωνικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρεται να διέλυσαν δίκτυο κατασκόπων που κατηγορείται ότι εγκατέστησε μυστικές κάμερες στο αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka προκειμένου να κινηματογραφεί τις υποδομές μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για την παράδοση βοήθειας στην Ουκρανία.

Η ομάδα φέρεται να εγκατέστησε δεκάδες κάμερες κοντά σε σιδηροδρομικούς κόμβους και βασικές διαδρομές μεταφορών σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, μετέδωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF FM.

Στρατιωτικά και φορτηγά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη χρησιμοποιούν τακτικά το συγκεκριμένο αεροδρόμιο της Πολωνίας για να παραδώσουν προμήθειες που κατευθύνονται στην Ουκρανία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ