Σάλος στη Βρετανία: Ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να έλαβε 3 εκατ. ευρώ σε βαλίτσες από πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ

Οσμή σκανδάλου στη Βρετανία, καθώς ΜΜΕ της χώρας αποκαλύπτουν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να έλαβε από πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ βαλίτσες που περιείχαν εκατομμύρια ευρώ.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, έλαβε συνολικά τρεις τσάντες, η κάθε μία από τις οποίες περιείχε ένα εκατομμύριο ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, από τον τότε πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι. Τα παραπάνω φέρονται να έγιναν μεταξύ 2011 και 2015, κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συναντήσεων.

Το 1 εκατομμύριο ευρώ στη μία βαλίτσα λέγεται ότι παραδόθηκε από τον ίδιο τον Σεΐχη κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Clarence House. Σε άλλη περίπτωση, τα μετρητά ήταν σε τσάντες για… ψώνια από το πολυτελές κατάστημα του Λονδίνου Fortnum and Mason, ανέφεραν οι Sunday Times.

Εκπρόσωπος του “Clarence House”, της επίσημης κατοικίας του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η παράδοση έγινε εκεί το 2015. Στη συνέχεια τα χρήματα καταβλήθηκαν αμέσως σε τραπεζικό λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα Καρόλου».

Οι Sunday Times σημειώνουν πως μια τέτοια πληρωμή δεν ήταν παράνομη – απλώς ασυνήθιστη. Σύμφωνα με τον σερ Ian Cheshire, πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Ταμείου του πρίγκιπα της Ουαλίας, οι ελεγκτές ενέκριναν τις αντίστοιχες δωρεές εκείνη την εποχή.  “Έχουμε ερευνήσει τι συνέβη εκείνη την εποχή και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι διαχειριστές του ταμείου δωρεών συζήτησαν τις δωρεές και τη σχέση με τον δωρητή. Έπειτα από ειδική έρευνα, οι ελεγκτές υπέγραψαν τη δωρεά”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου.

«Οι φιλανθρωπικές δωρεές που ελήφθησαν από τον σεΐχη διαβιβάστηκαν αμέσως σε ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Πρίγκιπα που μας διαβεβαίωσαν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές διαδικασίες», ανέφερε εκπρόσωπος του Clarence House.

Ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι διετέλεσε πρωθυπουργός του Κατάρ από το 2007 έως το 2013.  Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και χαρακτηρίστηκε ως «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο» , καθώς έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στη βρετανική πρωτεύουσα την οποία θεωρεί δεύτερο σπίτι του.  Επί της πρωθυπουργίας του, το Κατάρ επένδυσε μεγάλα χρηματικά ποσά στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Είναι ιδιοκτήτης επίσης της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται καταγγελίες για περίεργες δωρεές εις βάρος φιλανθρωπικής οργάνωσης που σχετίζεται με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Πέρυσι ο Μάικλ Φόσετ, που ήταν επί δεκαετίες «δεξί χέρι» του πρίγκιπα Καρόλου, παραιτήθηκε από το ρόλο του επικεφαλής ενός από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του μεγαλύτερου γιού της βασίλισσας Ελισάβετ, έπειτα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία είχε προσφέρει τίτλους τιμής ως αντάλλαγμα για δωρεές. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ο Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, παρασημοφορήθηκε με τη βοήθεια βοηθών του πρίγκιπα αφού προηγουμένως πλήρωσε χιλιάδες στερλίνες σε προγράμματα που υποστήριζε ένθερμα ο Κάρολος.

Σύμφωνα με όσα έγραφαν τότε οι Sunday Times, ο 51χρονος Μαχφούζ έγινε Διοικητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τον πρίγκιπα Κάρολο σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2016 στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ένα γεγονός που δεν δημοσιεύθηκε στον επίσημο κατάλογο των βασιλικών υποχρεώσεων. Μια τέτοια διάκριση επέτρεπε να στηριχθεί το αίτημα του Σαουδάραβα να αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ