«Σ’ αγαπώ, θέλω να γυρίσω σπίτι» – Το πρώτο μήνυμα του αγνοούμενου 17χρονου που εντοπίστηκε στη Γαλλία

«Σ’ αγαπώ, θέλω να γυρίσω σπίτι» είναι το μήνυμα που έστειλε ο 17χρονος Άλεξ Μπάτι στην γιαγιά του, αφού τον παρέλαβε ο οδηγός που τον εντόπισε στη Γαλλία.

Ο Βρετανός έφηβος ήταν αγνοούμενος για έξι χρόνια, από το 2017, όταν χάθηκαν τα ίχνη του ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία με την μητέρα και τον παππού του. Το ζευγάρι δεν έχει την γονική επιμέλεια του 17χρονου και παραμένει καταζητούμενο για την εξαφάνισή του.

Σήμερα ο Άλεξ βρίσκεται σε ένα κέντρο νεότητας στην Τουλούζη και ενδέχεται να επιστρέψει αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνοδευόμενος από αστυνομικούς και προξενικούς αξιωματούχους.

Αστυνομική πηγή είπε νωρίτερα στο BBC News ότι το αγόρι οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από τον οδηγό που τον είχε εντοπίσει σε έναν δρόμο στους πρόποδες των Πυρηναίων νωρίς το πρωί της Τετάρτης (13/12).

«Εξήγησε ότι περπατούσε για τέσσερις ημέρες, ότι ξεκίνησε από ένα μέρος στα βουνά, αν και δεν είπε πού», είπε ο διανομέας Φαμπιέν Ατσιντίνι. «Πληκτρολογούσα το όνομά του στο διαδίκτυο και είδα ότι τον αναζητούσαν», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Ατσιντίνι ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το σχέδιο του εφήβου ήταν να βρει μια μεγάλη πόλη με μια πρεσβεία για να ζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, ο οδηγός επικοινώνησε με τις γαλλικές αρχές για βοήθεια.

Ο Άλεξ χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του κ. Accidini στο Facebook, προκειμένου να επικοινωνήσει με την γιαγιά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Γεια σου γιαγιά, είμαι εγώ ο Άλεξ. Είμαι στη Γαλλία, στην Τουλούζη. Ελπίζω πραγματικά να λάβεις αυτό το μήνυμα. Σε αγαπώ, θέλω να επιστρέψω σπίτι», έγραψε συγκεκριμένα ο έφηβος.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, η γιαγιά του Άλεξ, Σούζαν Καρουάνα, η οποία είναι η νόμιμη κηδεμόνας του, είναι πολύ αδύναμη για να ταξιδέψει στην Τουλούζη, αλλά είπε στην εφημερίδα The Sun ότι επικοινώνησε μαζί του. «Είμαι τόσο χαρούμενη. Μίλησα μαζί του και είναι καλά», είπε η γιαγιά του Άλεξ και πρόσθεσε: «Είναι τόσο σοκ».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, η γαλλική εισαγγελία στην Τουλούζη έχει επίσημα παραδώσει την υπόθεση στην βρετανική αστυνομία και δεν βρίσκεται πλέον στη γαλλική δικαιοδοσία. Μια ομάδα Βρετανών αστυνομικών και προσωπικού από το προξενείο αναμένεται να παραλάβει τον Άλεξ και να τον φέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως και σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, ο Άλεξ ζούσε στις απομακρυσμένες κοιλάδες των Πυρηναίων, ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος σε ένα είδος περιπλανώμενης «κοινότητας». Ο Άλεξ, από το Όλνταμ του Μάντσεστερ, δεν λέει πού είναι η μητέρα του ή πού ακριβώς ζούσε στα Πυρηναία, δήλωσαν από το γραφείο του εισαγγελέα στο BBC.

Το χρονικό

Ένας έφηβος, που ταιριάζει στην περιγραφή του Άλεξ Μπάτι, ενός παιδιού που εξαφανίστηκε το 2017 από τη Μεγάλη Βρετανία και η εξαφάνισή του απασχόλησε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τέθηκε υπό κράτηση στην πόλη Ρεβέλ (Haute-Garonne) την Τετάρτη.

Ο εισαγγελέας της Τουλούζης επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα TF1info ότι πρόκειται όντως για το παιδί αυτό, που όταν εξαφανίστηκε ήταν 12 ετών. Το παιδί είχε πάει ταξίδι με τη μητέρα και τον παππού του, όταν χάθηκαν τα ίχνη τους πριν από έξι χρόνια στην Ισπανία.

Από τότε, κανείς δεν είχε νέα τους.  Το 2019, η αστυνομία του Μάντσεστερ απηύθυνε έκκληση για μαρτυρίες με αφορμή τα 13α γενέθλια του Άλεξ Μπάτι. Η γιαγιά του δήλωσε «συντετριμμένη» από την εξαφάνισή του, όπως μετέδωσε τότε το BBC.

Όμως την Τετάρτη γράφτηκε ο επίλογος στο Ρεβέλ, όταν ένας έφηβος, ο οποίος περπατούσε μόνος του και ταίριαζε στην περιγραφή του μικρού αγοριού που αγνοούνταν από το 2017, τέθηκε υπό κράτηση από την χωροφυλακή. Επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα της εφημερίδας La Dépêche du Midi, ο εισαγγελέας της Τουλούζης δήλωσε στο TF1info ότι το εν λόγω αγόρι ήταν ο Άλεξ Μπάτι, ηλικίας σήμερα 17 ετών. Το τι έκανε τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Σε αναζήτηση ενός «εναλλακτικού τρόπου ζωής»

To αγόρι γεννήθηκε στο Oldham, προάστιο του Μάντσεστερ, και βρίσκεται στον κατάλογο των αγνοούμενων ανηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύεται ότι απήχθη από τη μητέρα και τον παππού του, οι οποίοι δεν έχουν τη γονική μέριμνα και τους απαγορεύτηκε να έχουν οποιαδήποτε επαφή μαζί του. «Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, αναχώρησαν για τη Μάλαγα και έμειναν στην περιοχή Benahavis, κοντά στη Marbella. Ο Άλεξ επρόκειτο να επιστρέψει στην Αγγλία την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ», αναφέρεται λεπτομερώς στην ανακοίνωση καταζητούμενων από την αστυνομία του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία υποψιάζεται ότι οι τρεις τους ταξίδεψαν στη Μελίγια πριν εγκατασταθούν σε μια περιοχή του Μαρόκου. Σύμφωνα με την γιαγιά του παιδιού, η οποία είναι η νόμιμη κηδεμόνας του, ο πρώην σύζυγός της και η κόρη τους αναζητούσαν έναν «εναλλακτικό τρόπο ζωής» και φέρονται να απήγαγαν τον εγγονό της για να τον μεταφέρουν να ζήσει εντός μιας αίρεσης. Η έρευνα που ξεκίνησε η αστυνομία του Μάντσεστερ, σε συνεργασία με την ισπανική αστυνομία, δεν είχε εντοπίσει κανένα ίχνος του παιδιού.

Στη Γαλλία για δύο χρόνια;

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Dépêche, το παιδί ενδέχεται να πέρασε τα τελευταία χρόνια εντός μιας «κοινότητας» στην πόλη Ariège. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Άλεξ Μπάτι έφυγε από εκεί με δική του πρωτοβουλία. Περπατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν οδηγοί αυτοκινήτων αναφέρουν την ασυνήθιστη συμπεριφορά του.  Ο έφηβος σταμάτησε έναν ντελιβερά και του συστήθηκε ως Άλεξ Μπάτι, δηλώνοντας μάλιστα ότι βρίσκεται στη Γαλλία εδώ και δύο χρόνια.

Ο 17χρονος, αναμένεται να εξεταστεί από γιατρούς. Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα ανατεθεί στους Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ανατρέξουν στα χρόνια απουσίας του παιδιού από τη Μεγάλη Βρετανία.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ