Ρότζερ Γουότερς: Σάλος για την στολή που θύμιζε Ναζί σε συναυλία του – Έρευνα από τις γερμανικές αρχές

Σάλο και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η συναυλία στο Βερολίνο του μπασίστα και τραγουδιστή (μαζί με τον Ντέιβιντ Γκίλμορ) των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς.

Ο 79χρονος ρόκερ εμφανίστηκε στην σκηνή με μία στολή που θύμιζε πολύ εκείνη των SS της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν μαύρη δερμάτινη με ένα κόκκινο σύμβολο στο αριστερό μπράτσο του. Πρόκειται για δύο σφυριά που συμβολίζουν την νεοναζιστική οργάνωση που προβάλλει η ταινία «The Wall» (1982) των Pink Floyd. Στον χώρο υπήρχαν μπάνερ που έμοιαζαν πολύ με εκείνα που τοποθετούσε το Τρίτο Ράιχ σε ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Ρότζερ Γουότερς κρατούσε ένα ημιαυτόματο όπλο και προσποιήθηκε ότι πυροβολεί προς το κοινό. Πάνω από την σκηνή υπήρχε και ένα μπαλόνι σε σχήμα γουρουνιού που έφερε το Αστέρι του Δαυίδ.

Όπως ήταν φυσικό η συναυλία ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις κυρίως από Ισραηλινούς που κατηγορούν τον Ρότζερ Γουότερς ως αντισημίτη.

Σε όλη την διάρκεια της συναυλίας ο Ρότζερ Γουότερς παρομοίαζε το Ισραήλ με την ναζιστική Γερμανία και επέκρινε το Τελ Αβίβ για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους Παλαιστίνιους. Μάλιστα σε κάποια στιγμή προέβαλε το όνομα της Εβραίας Άννας Φρανκ, που δολοφονήθηκε από τους Ναζί δίπλα σε εκείνο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, η οποία φέρεται να δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Έρευνα από τις γερμανικές αρχές

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η γερμανική αστυνομία ερευνά τον Ρότζερ Γούοτερς ως ύποπτο για την κατηγορία της υποκίνησης μίσους. Η γερμανική αστυνομία θεωρεί ότι η επιλογή της στολής από τον 79χρονο ρόκερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υμνηθούν οι Ναζί. «Ερευνούμε με την υποψία της υποκίνηση σε δημόσιο μίσος επειδή η ένδυση στην σκηνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοξαστεί ή να δικαιολογηθεί η ναζιστική κυριαρχία διαταράσσοντας έτσι τη δημόσια ειρήνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μάρτιν Χαλγουεγκ.

Στην Γερμανία η νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε επίδειξη συμβόλων των Ναζί, όπως της σβάστικας. Την Κυριακή ο Ρότζερ Γουότερς θα εμφανιστεί στην σκηνή στην Φρανκφούρτη και διαδηλωτές ετοιμάζονται να αποκλείσουν τον χώρο της συναυλίας.

Οι αρχές της πόλης αρχικά προσπάθησαν να σταματήσουν την συναυλία. Ωστόσο γερμανικό δικαστήριο υποστήριξε ότι η συναυλία μπορεί να γίνει κανονικά καθώς υπάρχει το δικαίωμα της έκφρασης της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ