Ρωσικό ενδιαφέρον για εξόρυξη υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Μόσχα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία.

«Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της χώρας. Θα εξετάσουμε αυτές τις δυνατότητες», είπε ο Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία.

«Λόγος έγινε για τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με το φυσικό αέριο, που προμηθεύουμε. Η συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου παρατάθηκε ως το 2026. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα για το μέγεθος των υποχρεώσεων ‘take or pay’. Οι συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας υπάρχουν», σχολίασε ο κ. Νόβακ, ο οποίος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι αναφέρθηκε και στο θέμα της τιμής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

«Ο τύπος για τη διαμόρφωση της τιμής την περασμένη χρονιά ήταν πιο εύκαμπτος και η τιμή τώρα μειώθηκε εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου», είπε ο Αλεξάντερ Νόβακ, σημειώνοντας ότι η τιμή αυτή είναι «συγκρίσιμη» με εκείνη, που καταβάλλει η Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, επικαλούμενος το εμπορικό απόρρητο, ωστόσο το πρακτορείο σημειώνει ότι υπολογίζοντας τις εκπτώσεις, που παραχώρησε η ρωσική πλευρά το Κίεβο καταβάλλει στη Μόσχα 247,18 δολάρια ανά μετρικό τόνο, πράγμα, που κατά το ΡΙΑ-Νόβοστι σημαίνει, πως η τιμή για την Ελλάδα δεν θα ξεπερνά τα 248 αμερικανικά δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Έως τις εκλογές η Ελλάδα ήταν σε σωστό δρόμο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ