Ρωσία: «Βόμβα» από πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου – Καλεί τον Πούτιν να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Δύσης

Να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά χωρών της Δύσης καλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο πολιτικός επιστήμων και επιστημονικός συνεργάτης της σχολής παγκόσμιας οικονομίας και παγκόσμιας πολιτικής του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου «Ανώτατη Σχολή Οικονομίας», Σεργκέι Καραγκάνοφ.

Κατά την άποψη του Καραγκάνοφ, την οποία διατυπώνει με άρθρο του στο περιοδικό «Προφίλ» (το οποίο αναδημοσιεύει το θεωρούμενο σοβαρό περιοδικό Russia in Global Affairs) «η χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να προστατέψει την ανθρωπότητα από την οικουμενική καταστροφή».

O Καραγκάνοφ, πρώην προεδρικός σύμβουλος τόσο του Μπόρις Γιέλτσιν όσο και του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο άρθρο του επικαλείται τις αποτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Θεωρεί, μάλιστα, ότι ακόμη και η νίκη στον πόλεμο με την Ουκρανία –και η ακόμη υποθετική κατάληψη όλης της επικράτειας της Ουκρανίας που θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας- δεν θα βοηθήσει στο να ολοκληρωθεί «η σύγκρουση με τη Δύση». Η Ρωσία, κατά την άποψη του Καραγκάνοφ, «θα εμπλακεί» για χρόνια στην Ουκρανία, απομακρυνόμενη από την «αναγκαία μετακίνηση του πνευματικού, οικονομικού , στρατιωτικο-πολιτικού κέντρου προς ανατολάς στην Ευρασία». Ενώ η Δύση , θεωρεί ο Καραγκάνοφ, μόνο αυτό είναι που θέλει.

«Πλήγματα σε στόχους σε μια σειρά από χώρες»

Για αυτόν τον λόγο η Ρωσία, σύμφωνα πάντα με τον Καραγκάνοφ, χρειάζεται μια συντριπτική νίκη όχι επί της Ουκρανίας, αλλά επί της ίδιας της Δύσης. Ο Καραγκάνοφ προτείνει να αποκατασταθεί «η πειστικότητα των πυρηνικών όπλων, υπολογισμένα αλλά σύντομα και ανοδικά στην σκάλα του περιορισμού της κλιμάκωσης». Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει κατά την άποψή του –με την εγκατάσταση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία- αλλά πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω και στην πραγματικότητα να θέσει τελεσίγραφο στην Δύση. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό, «να καταφερθούν πλήγματα σε ομάδα στόχων σε μια σειρά χώρες ώστε να έρθουν στα σύγκαλά τους αυτοί που έχασαν την λογική».

Σεργκέι Καραγκάνοφ Ρωσία
Ο Sergei Karaganov σε εικόνα αρχείου (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Οι στόχοι

Από το κείμενο συνάγεται ότι πρόκειται για στόχους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έπειτα από τα πλήγματα αυτά, σύμφωνα με τον Καραγκάνοφ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα παραδοθούν, επειδή η Αμερική δεν θα θελήσει να ρισκάρει την Ουάσιγκτον «χάρη μιας σχετικής συνθήκης του Πόζναν» (Συνθήκη Διαρκούς Ειρήνης –επίσης γνωστή ως Συνθήκη Αιώνιας Ειρήνης ή απλώς Διαρκής Ειρήνη, του 1686- σ.σ) . Η Κίνα και οι άλλες χώρες του μη δυτικού κόσμου σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ευγνωμονούν την Ρωσία που τους απάλλαξε από την «ηγεμονία της Δύσης».

Ο Σεργκεί Καραγκάνοφ δεν κατέχει κανένα αξίωμα στην ρωσική εξουσία, ωστόσο συμμετέχει σε πλήθος φίλα προσκείμενων στο Κρεμλίνο οργανώσεων εμπειρογνωμόνων, όπως είναι το Συμβούλιο εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής ή η Λέσχη Βαλντάι.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες της Ρωσίας έχουν επανειλημμένα διατυπώσει συγκαλυμμένες ή άμεσες απειλές για πυρηνική κλιμάκωση – μηδέ εξαιρουμένου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος το περασμένο φθινόπωρο έκανε εικασίες για την πιθανότητα αλλαγής του πυρηνικού δόγματος και την χρήση προληπτικού πλήγματος σε αυτό. Ένα τέτοιο πλήγμα καλεί την Ρωσία ο Καραγκάνοφ να πραγματοποιήσει και μάλιστα όχι στην Ουκρανία, αλλά σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει επίσημα ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αρχή που λέει ότι είναι ανεπίτρεπτος ένας πυρηνικός πόλεμος. Αλλά και ο Καραγκάνοφ, μεταξύ άλλων, δεν γράφει στο άρθρο του για έναν πυρηνικό πόλεμο, αλλά μόνο για ρωσικά πυρηνικά πλήγματα, στα οποία κατά την άποψή του δεν θα επακολουθήσει απάντηση.

Οι εκπρόσωποι των χωρών της Δύσης έχουν καλέσει επανειλημμένα την Ρωσία σε αυτοσυγκράτηση και έχουν ασκήσει κριτική στην Μόσχα για την πυρηνική της ρητορική. Παράλληλα λένε ότι υποστηρίζοντας την Ουκρανία δεν επιδιώκουν την στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία. Εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι προς το παρόν δεν παρατηρούν κάποιου είδους προετοιμασίες της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://globalaffairs.ru/ , Svoboda.org

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ