Ρωσία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει προειδοποίηση των ΗΠΑ για ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για νέες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα αποκαλώντας την «κακόβουλη σκευωρία» και ‘κόλπο’ του Λευκού Οίκου ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστεί η Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο και συμμάχους τους στην Ευρώπη για νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών σε σχέση με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή, δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα.

Οι νέες δυνατότητες, που συνδέονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει όπλο με βάση το διάστημα, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως δεν θα σχολιάσει την ουσία των αναφορών μέχρι οι λεπτομέρειες να αποκαλυφθούν από τον Λευκό Οίκο. Είπε όμως πως η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον είναι σαφώς μια προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα.

«Είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι φανερό», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Θα δούμε τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο επικεφαλής της ομάδας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολτείες για «κακόβουλη σκευωρία», ανέφερε το TASS.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση– έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν προειδοποιήσει αμφότερες για τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις: τα οπλοστάσια και των δύο μαζί αντιστοιχούν περίπου στο 90% των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο, και έχουν αμφότερες προηγμένους στρατιωτικούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη γη.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα και τη Ρωσία ως τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους και η Ουάσινγκτον λέει πως τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο αναπτύσσουν μία γκάμα νέων οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένων πυρηνικών, κυβερνο- και διαστημικών δυνατοτήτων.

Η Ρωσία λέει πως η κυριαρχία των ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καταρρέει και πως η Ουάσινγκτον επί χρόνια σπέρνει το χάος στον πλανήτη ενώ αδιαφορεί για τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων. Η Μόσχα λέει πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επίσης πλήθος νέων όπλων.

Τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, αφού η Ρωσία πήρε το προβάδισμα στη διαστημική κούρσα και αμφότερες οι πλευρές ανέπτυξαν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, η Δύση πρότεινε μια συνθήκη για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν η Συνθήκη για το Απώτερο Διάστημα του 1967 η οποία απαγορεύει να τεθούν σε τροχιά ή στο απώτερο διάστημα όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα τελευταία χρόνια, οι διαφωνίες ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον έχουν υπονομεύσει το πλαίσιο των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που αποσκοπούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ τους.

Οι New York Times και το ABC News ανέφεραν νωρίτερα πως τα νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν σχέση με τις ρωσικές προσπάθειες να αναπτύξουν ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο με βάση το διάστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ