«Πόλη του Παραδείσου»: Ανατριχιαστικές εικόνες δείχνουν σπίτια στην μέση της ερήμου και δρόμους που οδηγούν στο πουθενά

Το έργο Mehra Mer στο Pardis, που βρίσκεται 31 μίλια έξω από την Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, σε ένα άγονο τοπίο, έχει μείνει εγκαταλελειμμένο και ημιτελές.

Η πόλη είχε κατασκευαστεί για να γίνει μία κοινότητα εξοπλισμένη με δημόσιες συγκοινωνίες, νοσοκομεία, σχολεία, ακόμη και πάρκα. Ωστόσο σήμερα θυμίζει σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν μεταξύ 2001 και 2011 για να βοηθήσουν το Ιράν να καταπολεμήσει την πληθυσμιακή κρίση και την έλλειψη στέγης, υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν μια προσιτή εναλλακτική λύση για εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος και της μεσαίας τάξης.

Τα πρώτα διαμερίσματα είχαν ελαττωματικά συστήματα αποχέτευσης και θέρμανσης, ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα με διακοπές. Πολλά από αυτά τα διαμερίσματα καταστράφηκαν επίσης στον σεισμό του 2017 με αποτέλεσμα τα σπίτια να παραμείνουν άδεια.

Οι περίπου 100 πολυκατοικίες μοιάζουν σαν να έχουν «ξεφυτρώσει» κατευθείαν από το έδαφος. Με την πρώτη ματιά θα μπορούσατε εύκολα να μπερδέψετε τα κτίρια με τουβλάκια Lego.

Το αποτυχημένο έργο είναι μια απλή αντιγραφή και τα πάντα μοιάζουν ακριβώς τα ίδια. Δεν υπάρχουν ούτε δέντρα, ούτε αυτοκίνητα, ούτε πάρκα, ούτε άνθρωποι. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζωής.

Τα κτίρια-φαντάσματα, η έρημος που τα περιβάλλει και οι δρόμοι που οδηγούν στο πουθενά είναι το μόνο που μπορείτε να δείτε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ελάχιστη προσοχή δόθηκε στις οικολογικές συνθήκες όταν οι κατασκευαστές άρχισαν να χτίζουν το Pardis πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.

Τα ποσοστά πληθωρισμού σε μια προβληματική οικονομία αποδείχθηκαν η χαριστική βολή στην πόλη. Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων ανέβηκαν και έγιναν απλησίαστα για πολλούς Ιρανούς.

Αν και αρχικά προορίζονταν να βοηθήσουν στη στέγαση των μη προνομιούχων τα σπίτια αυτά είναι πλέον προσιτά μόνο στη μεσαία τάξη.

Οι κατασκευαστές σταμάτησαν το έργο στη μέση της κατασκευής του και δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Το στεγαστικό πρόγραμμα Mehr έγινε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Ιράν και ένα τεράστιο εμπόδιο στην οικονομική του ανάκαμψη.

Το Pardis σημαίνει στα περσικά «παράδεισος» αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει το όνομα που δόθηκε στην πόλη.

Είναι ενδιαφέρον ότι κάποιοι άνθρωποι καταλαμβάνουν κάποια από τα διαμερίσματα που προσφέρονται στα πολυώροφα κτίρια. Η τελευταία απογραφή του 2016 έδειξε πληθυσμό 73.363 ατόμων σε 23.938 νοικοκυριά.

Ο φωτογράφος Hashem Shakeri επισκέφθηκε το Pardis το 2007 και το περιέγραψε ως τρομακτικά ήσυχο, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός του υπολογίζεται σε περίπου 30.000 κατοίκους.

Η πλειονότητα των κατοίκων μετακόμισε σε ένα από τα ερημικά αδιέξοδα στενά του Pardis. Ωστόσο περνούν πολύ λίγο χρόνο στην πόλη αφού μετακινούνται από και προς την Τεχεράνη και επιστρέφουν στα σπίτια τους μόνο για να κοιμηθούν.

«Υπάρχει ένας επαναλαμβανόμενος, φαύλος κύκλος όπου οι άνθρωποι στερούνται ύπνου. Πρέπει να ξυπνούν νωρίς και να εργάζονται μέχρι αργά για να μετακινηθούν στην Τεχεράνη, πράγμα που απαιτεί πολύ χρόνο. Μόνο κοιμούνται στις πόλεις», δήλωσε ο Shakeri στο New Yorker.

πηγή: FOXreport.gr

Διαγράψετε τώρα αυτές τις 5 εφαρμογές από τις συσκευές σας – Ειδικοί αναφέρουν ότι σας παρακολουθούν και πωλούν τις πληροφορίες σας

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε τις 3 διαφορές στις εικόνες με ένα ρομπότ σε 13 δευτερόλεπτα;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ