Ρωσία: Περισσότεροι από χίλιοι οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης—Θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς

Σε εκατοντάδες συλλήψεις προχώρησαν οι ρωσικές αρχές κατά την διάρκεια διαδηλώσεων που διεξήχθησαν σήμερα σε όλη την χώρα κατά της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως αναφέρει η OVD-Info, η οποία ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην χώρα έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς την έγκριση των αρχών, «θα στέλνονται να υπηρετούν εκτός σειράς», ανέφερε ο ιστότοπος Ura.ru, επικαλούμενος μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τον δικηγόρο Ιλιά Ρεμεσλό στο κανάλι της εφαρμογής Telegram, καθώς χιλιάδες Ρώσοι αγνόησαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά του πολέμου και κατέβηκαν στους δρόμους των πόλεων.

Για να μη θεωρηθεί ότι παραβίαζαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων οι Ρώσοι φρόντισαν να μην κρατούν πανώ και οτιδήποτε θα πρόδιδε τον σκοπό της συγκέντρωσης. Νωρίτερα δεκάδες εκκλήσεις για διαδηλώσεις είχαν γίνει μέσω του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα η Εισαγγελία της Μόσχας να εκδώσει ανακοίνωση που έλεγε ότι η οργάνωση και η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να επιφέρει φυλάκιση 15 ετών. Η κρατική υπηρεσία ελέγχου των επικοινωνιών Roskomnadzo προειδοποίησε τα ΜΜΕ και κυρίως τους ιστοτόπους ότι θα σταματήσει η λειτουργία των  ιστοσελίδων αν μεταδώσουν ψευδείς ειδήσεις γύρω από την επιστράτευση. Δεν πέρασαν μερικές ώρες και η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα για συμμετοχή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις  σύμφωνα με το Associated Press. Συνεργείο του Πρακτορείου στη Μόσχα αρχικά είχε μεταδώσει ότι δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν μέσα στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά από την έναρξη της διαδήλωσης που κάλυπτε στην ρωσική πρωτεύουσα.

 

«Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης. Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο Ρεμεσλό.  Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπό το σύνθημα «Όχι στην επιστράτευση» θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».

Η γνωστοποίηση των νέων μέτρων για τους διαδηλωτές έγινε αμέσως μετά τις πρώτες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν κατά της «μερικής επιστράτευσης» που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, αναφέρουν τα τοπικά κανάλια στο Telegram.
Στο Ιρκούτσκ περίπου 60 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram «Αναρχικοί του Ιρκούτσκ». Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, περισσότερα από 10 άτομα συνελήφθησαν στην πόλη. «Ξαφνικά έφτασαν πέντε αυτοκίνητα και ένα μικρό λεωφορείο με δυνάμεις των ΜΑΤ και διέλυσαν σχεδόν όλους όσους βρίσκονταν εκεί» αναφέρει η ανάρτηση στο κανάλι.  Σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info, οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να δουν δικηγόρο. Συλλήψεις ακτιβιστών αναφέρονται επίσης στην πόλη Τομσκ. Σύμφωνα με το κανάλι «οδός Μπαρκάτσκαγια» (Ulitsa Barkhatnaya) του Telegram, η αστυνομία μεταφέρει 10-15 συλληφθέντες σε αστυνομικά τμήματα στις περιοχές Κίροφκσι και Τόμσκι.

Ποιος είναι ο Ρεμελσό

Ο Ιλιά Ρεμεσλό, πρώην μέλος του Κοινωνικού Επιμελητηρίου, είναι ο συντάκτης της μήνυσης που είχε καταθέσει για διάπραξη ποινικών αδικημάτων εξαιτίας της οποίας κινήθηκε η ποινική διαδικασία κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με την κατηγορία της δυσφήμισης της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με έρευνα των συνεργατών του Ναβάλνι, ο Ρεμεσλό λαμβάνει συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως για τις δραστηριότητές του από νομικά πρόσωπα που συνδέονται με τον πρώην επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής πολιτικής της προεδρικής διοίκησης, Κονσταντίν Κόστιν.

(Φωτό Αρχείου)

Exit mobile version