Μπάιντεν κατά Πούτιν: Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις ιδρυτικές αρχές του ΟΗΕ—Αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος

Πυρά κατά της Ρωσίας ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εξαπέλυσε ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σημερινό διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και την κήρυξη μερικής επιστράτευσης.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά» και κατήγγειλε την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει διατυπώσει απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης», συνέχισε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «τώρα η Ρωσία καλεί περισσότερους στρατιώτες να συμμετάσχουν στον αγώνα και το Κρεμλίνο οργανώνει ένα απατηλό δημοψήφισμα για να προσπαθήσει να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας — μια εξαιρετικά σημαντική παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «έναν πόλεμο που επιλέχθηκε από έναν άνθρωπο, για να το πω πολύ ωμά».

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί». «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

ΦΩΤΟ: Brendan McDermid/Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ