Πλήρης επιβεβαίωση της Realnews για τη μαζική μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα

Επιβεβαιώνεται πλήρως το πρωτοσέλιδο της Realnews της 18ης Σεπτεμβρίου 2022 που κυκλοφόρησε με τίτλο “Σχεδιάζουν νέα πολιορκία στον Έβρο” σχετικά με τη μαζική μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα. Σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet κάνει λόγο για κομβόι μεταναστών και προσφύγων που συγκεντρώνεται στην Αδριανούπολη με προορισμό την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων η Milliyet τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στους σταθμούς λεωφορείων και στους δρόμους της πόλης με Αφγανούς, Σύρους, Παλαιστίνιους και Λιβανέζους.

Ένας από τους μετανάστες που θέλουν να φύγουν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από την Τουρκία θα περάσει στην Ελλάδα και μετά θα πάει στη Γερμανία, ενώ τονίζει ότι ήρθε σε επαφή με διαδικτυακή ομάδα μέσω Telegram προκειμένου να λάβει οδηγίες για την αναχώρηση.

Δημοσίευμα της Milliyet

Το δημοσίευμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το θέμα της Realnews στο οποίο αναδεικνύεται ο ύποπτος ρόλος της οργάνωσης «Καραβάνι του Φωτός» και οι οδηγίες μέσω μηνυμάτων σε κλειστές ομάδες του διαδικτύου.

Η Realnews κατάφερε να μπει στις κλειστές ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι διοργανωτές του «καραβανιού» στην ψηφιακή εφαρμογή Telegram. Οι ομάδες αυτές κατάφεραν να προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες μέλη από τις τάξεις των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

Μάλιστα το «Καραβάνι του Φωτός» είχε σπεύσει να… διαφημίσει η φιλοκυβερνητική Milliyet με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι 70.000 Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Ελλάδα, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 50 ατόμων.

Αξιωματικός επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των ελληνικών συνόρων υποστήριξε στη Realnews ότι «οι 70.000 ήταν απλώς τα μέλη αυτών των ομάδων. Αν όντως δημιουργηθεί ένα τέτοιο κονβόι τότε αυτοί που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν είναι πολύ περισσότεροι». Θύμισε δε, ότι στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 4 εκατ. Σύροι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε οκτώ πόλεις της Τουρκίας συγκεντρώνονται ήδη μετανάστες με σκοπό να φτάσουν στην ελληνική μεθόριο.

Οι Έλληνες αξιωματικοί δεν πιστεύουν ότι πίσω από το «Καραβάνι του Φωτός» βρίσκονται πράγματι Σύροι αντικαθεστωτικοί.

Στην πραγματικότητα θεωρείται ότι πρόκειται για μια εξώφθαλμη προσπάθεια να ενταθεί ακόμη περισσότερο η ήδη αυξημένη τις τελευταίες εβδομάδες μεταναστευτική κίνηση προς την Ελλάδα.

Αυτό που εκτιμάται, σύμφωνα με την Realnews, είναι ότι οι διαχειριστές των διαδικτυακών ομάδων συνδέονται άμεσα με τα τουρκικά κυκλώματα των διακινητών, τα οποία από την πλευρά τους έχουν τις δικές τους διασυνδέσεις με τις τουρκικές Αρχές. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Καραβάνι του Φωτός» έχει δημιουργήσει τέτοια δυναμική που έχει προκαλέσει νέα ροή προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία.

Μπροστά σε αυτή τη νέα πρόκληση, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς θεωρείται ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν «από μέρα σε μέρα».

Η περιοχή του Έβρου βρίσκεται στο επίκεντρο, με το σχέδιο «Ακρίτας» της ελληνικής κυβέρνησης να έχει ενεργοποιηθεί, περιλαμβάνοντας αυξημένες περιπολίες, μεταθέσεις στελεχών, αλλά και την παρακολούθηση της παραποτάμιας περιοχής μέσω καμερών και drones.

Αυξημένη είναι και η επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς δεν θεωρείται απίθανο παράλληλα με την αύξηση των ροών από τα χερσαία σύνορα να δούμε ξανά βάρκες με πρόσφυγες να προσπαθούν να προσεγγίσουν ελληνικά νησιά.

Τι δήλωσε ο Νότης Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα ότι «είναι δεδομένο ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό για να πετύχει μια διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στην ΕΕ. Το έκανε το 2016 όταν είχαμε τις πολύ μεγάλες ροές και τελικά έγινε η συμφωνία με την ΕΕ για την οποία η Τουρκία πήρε σημαντικά ανταλλάγματα και οικονομικά και πολιτικά».

«Η αποτρεπτική πολιτική δημιουργεί μια κατακόρυφη πτώση στον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Η Τουρκία έχει ευθύνη να φυλάει τα δικά της σύνορα, δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και να επιτρέπει σε κόσμο να πλησιάζει τη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Για την Τουρκία είναι μια στρατιωτική περιοχή, έχουμε δει βίντεο να τους πηγαίνουν με αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τους μετανάστες προς τα σύνορα» περιέγραψε.

«Χάρη και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γενικότερα έχουμε μια καλή πληροφόρηση γεγονότων που συμβαίνουν και μας βοήθησε και τον Μάρτιο του 2020 να προλάβουμε τα γεγονότα στον Έβρο από ημέρες» σχολίασε σχετικά με τις φωτογραφίες μεταναστών που συγκεντρώνονται στην Ανδριανούπολη.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ