Ρωσία: Παρατείνει κατά μία ημέρα τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1

Πόλεμο νεύρων στην Ευρώπη κάνει η Μόσχα, με την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα παρατείνει για μία ημέρα την διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθέματα φυσικού αερίου για τον επερχόμενο χειμώνα.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες διακοπή του αγωγού θα είναι για τέσσερις μέρες και όχι για τρεις, Με βάση τη νέα ανακοίνωση ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου ως 3 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση συγκεκριμένα λέει ότι η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευών στη μοναδικής εναπομείνασα μονάδα συμπιεστή φυσικού αερίου που βρίσκεται σε λειτουργία. Η ανακοίνωση έγινε στην πλατφόρμα πληροφοριών Seeburger.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Gazprom σημείωσαν άνοδο 6% μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την αναστολή της άντλησης φυσικού αερίου.
Ο αγωγός Nord Stream λειτουργεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του λόγω της διακοπής λειτουργίας αρκετών αεριοστροβίλων από τις 27 Ιουλίου.
Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν επανέλθει η λειτουργία, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση των επισκευών, θα αρχίσουν εκ νέου οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως. Η πλήρης ικανότητα μεταφοράς αερίου του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Μειώθηκε η παροχή στη Γαλλία

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε σήμερα (30/8) ότι η Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».
«Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Όμως, όπως τόνισε η εταιρεία, «έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom».

Ο ενεργειακός πόλεμος νεύρων

Σήμερα το πρωί πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, παρά μόνο τα τεχνολογικά προβλήματα που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε σε ερώτηση αν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η Gazprom θα ξαναρχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω του Nord Stream 1 μετά τις εργασίες συντήρησης. “Υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό”, απάντησε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την εκδοχή της Μόσχας ότι φταίνε προβλήματα στην τουρμπίνα και οι κυρώσεις. Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως “πολεμικό όπλο”, καθώς η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κυριότερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.

Ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: “Ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση της επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους. Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ