Ρωσία: Αυτό είναι το σχέδιό της για να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – Παράγει τριπλάσια βλήματα πυροβολικού σε σχέση με ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Ρωσία φαίνεται ότι έχει μπει στην διαδικασία παραγωγής σχεδόν τρεις φορές περισσότερων πυρομαχικών πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα ενόψει της αναμενόμενης νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Καθώς η επίθεση αναμένεται όταν ο καιρός το επιτρέψει, η Ρωσία έχει αρχίσει να παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα, ή περίπου 3 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το CNN. Αντίστοιχες πληροφορίες έχουν και πηγές που γνωρίζουν τις δυτικές προσπάθειες για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Συλλογικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μόνο 1,2 εκατομμύρια πυρομαχικά ετησίως για να τα στείλουν στο Κίεβο, δήλωσε στο CNN ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.  Ο αμερικανικός στρατός έθεσε ως στόχο να παράγει 100.000 βλήματα πυροβολικού το μήνα μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό είναι λιγότερο από το μισό της μηνιαίας ρωσικής παραγωγής – και ακόμη αυτός ο αριθμός είναι πλέον ανέφικτος με 60 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας να έχουν κολλήσει στο Κογκρέσο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του στρατού στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

“Αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα είναι ένας πόλεμος παραγωγής”, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. “Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία εξαρτάται από το πώς κάθε πλευρά είναι εξοπλισμένη για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο”.

Αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα περίπου 10.000 βλήματα την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 την ημέρα από την ουκρανική πλευρά. Η αναλογία είναι χειρότερη σε ορισμένα σημεία κατά μήκος του μετώπου που έχει μήκος 1800 χιλιόμετρα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών.
Η έλλειψη έρχεται ίσως στην πιο επικίνδυνη στιγμή για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία πρωτοεμφανίστηκε έξω από το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022. Τα χρήματα των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας έχουν εξαντληθεί και η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο έχει ουσιαστικά σταματήσει να δίνει άλλα.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατέλαβε πρόσφατα την ουκρανική πόλη Avdiivka και θεωρείται ευρέως ότι έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία παλεύει όχι μόνο με τα πυρομαχικά αλλά και με τις αυξανόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στις γραμμές του μετώπου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παραχωρήσει στην Ουκρανία μια σειρά από εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα, όπως το άρμα M-1 Abrams και, σύντομα, μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αλλά στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί ή θα χαθεί πιθανότατα με βάση το ποιος θα ρίξει τα περισσότερα βλήματα πυροβολικού.

“Το νούμερο ένα ζήτημα που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή είναι τα πυρομαχικά”, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. “Είναι αυτά τα βλήματα πυροβολικού, διότι εκεί είναι που η Ρωσία πραγματικά [έχει] ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην παραγωγή και ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης”.

Η Ρωσία λειτουργεί εργοστάσια πυροβολικού “24 ώρες το 24ωρο” σε εναλλασσόμενες 12ωρες βάρδιες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι εργάζονται τώρα στον αμυντικό τομέα, από κάπου 2 έως 2,5 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο. Η Ρωσία εισάγει επίσης πυρομαχικά: Το Ιράν έστειλε τουλάχιστον 300.000 βλήματα πυροβολικού πέρυσι – “πιθανότατα περισσότερα”, είπε ο αξιωματούχος – και η Βόρεια Κορέα παρείχε τουλάχιστον 6.700 κοντέινερ με πυρομαχικά που μετέφεραν εκατομμύρια βλήματα.

Η Ρωσία έχει “βάλει ό,τι έχει στο παιχνίδι”, δήλωσε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών. “Η πολεμική τους μηχανή λειτουργεί σε πλήρη ετοιμότητα”. Ένα πρόχειρο ισοδύναμο στις ΗΠΑ θα ήταν αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικαλούνταν τον νόμο για την αμυντική παραγωγή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διατάσσει εταιρείες να παράγουν γρήγορα εξοπλισμό για την υποστήριξη της εθνικής άμυνας του έθνους.

(Φωτό: Reuters)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ