Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε πολύ κοντά στο να επιτεθεί με πυρηνικά στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2022, ενώ η Βρετανία είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται για πιθανές συνέπειες που θα έπλητταν τη χώρα από τη ραδιενέργεια, όπως αποκαλύπτει η αυτοβιογραφία της Λιζ Τρας.
Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, κατά τις τελευταίες μέρες της θητείας της, φέρεται να παρακολουθούσε χάρτες πρόγνωσης καιρού και να μελετούσε τα στοιχεία για τις κατευθύνσεις των ανέμων, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις σε περίπτωση μιας πυρηνικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τη βιογραφία της Τρας, στο βιβλίο «Out of the Blue», πέρασε ατελείωτες ώρες εξετάζοντας δορυφορικά δεδομένα για τον καιρό και τους ανέμους, φοβούμενη πως οι «λανθασμένοι καιρικοί παράγοντες» θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσο αντίκτυπο στη Βρετανία.
Η ανησυχία αυτή, όπως αναφέρει η Daily Mail, εντάθηκε όταν οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν το Λονδίνο ότι ο Πούτιν ήταν πιο κοντά από ποτέ στο να πατήσει το «κουμπί» για την πυρηνική κλιμάκωση.
Κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενισχύουν τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, καθώς ο Πούτιν αναπτύσσει περίπου 50.000 Ρώσους και Βορειοκορεάτες στρατιώτες, επιχειρώντας να καταλάβει την περιοχή Κουρσκ από τις ουκρανικές δυνάμεις, πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι «δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του εχθρού» έχουν φτάσει για να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση για σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης έως τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με εκτίμηση της Βρετανική υπηρεσίας πληροφοριών, η Ρωσία ετοιμάζεται να εντείνει τις επιθέσεις της με καμικάζι drones στις ουκρανικές θέσεις, εκμεταλλευόμενη νέες βάσεις εκτόξευσης κοντά στα σύνορα.
Τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν
Ο Πούτιν φαίνεται πως στοχεύει να επανακαταλάβει εδάφη πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να πιστεύουν ότι ο νέος Πρόεδρος θα υποστηρίξει συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν για να τον προειδοποιήσει να αποφύγει κλιμάκωση του πολέμου, υπογραμμίζοντας τη «μεγάλη στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη».
Ωστόσο, η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν άμεση και κατηγορηματική. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε έντονα την ύπαρξη οποιασδήποτε συνομιλίας μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, δηλώνοντας ότι «Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Πρόκειται για μυθοπλασία, είναι απλά ψευδής πληροφορία».
Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν σχέδια για επαφές του Πούτιν με τον Τραμπ στο μέλλον, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν».