Ρωσία: Γδύνουν εργαζόμενες και τις ψάχνουν για να δουν αν έκλεψαν

Συγκλονίζει την κοινή γνώμη στην Ρωσία η διαρροή ενός βίντεο από την εταιρία Wildberries, που δείχνει ότι οι εργαζόμενες γυναίκες αναγκάζονται να γδύνονται και να τις ψάχνουν για να διασφαλιστεί ότι δεν κλέβουν κάποιο από τα εμπορεύματα.

Η Wildberries, είναι η Amazon, της ρωσικής αγοράς. και ανήκει στην Τατιάνα Μπακαλτσκούκ, 47 ετών, την πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας. Η Ρωσίδα ολιγάρχης είναι προσωπική φίλη του προέδρου Πούτιν.

STRIP 2

Το βίντεο αναφέρεται ότι είναι από ταις εγκαταστάσεις της εταιρίας Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου) και πατρίδα του Πούτιν – αλλά είναι προφανές ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις της Wildberries, όπου οι γυναίκες υπάλληλοί αναγκάζονται να γδυθούν και να μείνουν με τα εσώρουχά τους για να υποβληθούν σε ντροπιαστικές έρευνες από γυναίκες επιθεωρητές, γράφει η Mail Online και σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει δύο φορές την ημέρα, το πρωί κατά την προσέλευση και το βράδυ, κατά την αποχώρηση, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η το βρετανικό ΜΜΕ.

Η πλατφόρμα του Bakalchuk Wildberries αναπτύχθηκε ως η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά της Ρωσίας με περισσότερους από 48.000 υπαλλήλους. Τώρα φέρεται να αποκομίζει μεγάλα κέρδη επωφελούμενη από «γκρίζες» εισαγωγές προϊόντων, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.   Το life.ru ανέφερε ότι πραγματοποιούνται πρωινές έρευνες για να σταματήσουν οι υπάλληλοι της αποθήκης να μεταφέρουν τηλέφωνα ή ρολόγια στο χώρο εργασίας.

Οι πληροφορίες που επικαλείται η Mail Online αναφέρουν ότι οι γυναίκες γδύνονται σε χώρο που παρακολουθείται από κάμερες και μπαίνουν στην ουρά, φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους, για να περάσoυν από έλεγχο. Το ίδιο φέρεται να συμβαίνει και με τους άνδρες εργαζόmενους. «Αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας, η διοίκηση της οποίας προσπαθεί να καταπολεμήσει την κλοπή στις αποθήκες», αναφέρει μια έκθεση.

Το βίντεο δείχνει γυναίκες που υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο από γυναίκες επιθεωρητές, αλλά και άνδρες υπόκεινται στην ίδια διαδικασία, σύμφωνα με το Life, του οποίου μία δημοσιογράφος πήγε κρυφά στην αίθουσα που γίνεται η σωματική έρευνα.

«Ο ανταποκριτής μας… ένιωσε όλη τη «γοητεία» της εργασίας στην αποθήκη «Μπέρις. Δούλεψε εκεί μόνο τρεις μέρες, αλλά είχε αρκετές εντυπώσεις για μια ζωή», έγραψε το περιοδικό. Σύμφωνα με την έρευνά του, κάθε πρωί στην αποθήκη ξεκινά πραγματικά με μια ταπεινωτική διαδικασία».

Η Μπακαλτσούκ, το 2022

«Η Μπακαλτσούκ -η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας- είχε περιουσία 10,7 δισεκατομμυρίων στερλινών λιρών, ωστόσο η αυτοκρατορία της έχει πληγεί από πρόσφατες απεργίες λόγω των αυστηρών εργασιακών της απαιτήσεων,», γράφει η Mail Oniline.Πρόσφατα στην εταιρία της έγινε απεργία, όταν ένας νέος κανονισμός επέβαλε πρόστιμα στους εργαζόμενους, αν ένας πελάτης παραπονιόταν ότι του έστειλαν λάθος προϊόν ή αν το προϊόν είχε ελάττωμα.

Στη διάρκεια του πολέμου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η εταιρία της έχει 95 τοις εκατό αύξηση του κύκλου εργασιών. Ο Πούτιν συμβουλεύεται την Μπακαλτσούκ, για τις πολιτικές λιανικής σε διαδικτυακές συναντήσεις που έχουν.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε αρχικά από την Bakalchuk όταν βρισκόταν σε άδεια μητρότητας το 2004. Είχε 1,5 δισεκατομμύριο παραγγελίες το 2022, και ενώ η Ρωσία τελεί σε καθεστώς κυρώσεων από την Δύση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ