Ρωσία: Δωρεάν κατάψυξη σπέρματος για τους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

Οι επίστρατοι στην Ρωσία που κλήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία έχουν την ευκαιρία να αποθηκεύσουν κατεψυγμένο το σπέρμα τους σε κρυοτράπεζα και μάλιστα δωρεάν, σύμφωνα με κορυφαίο Ρώσο δικηγόρο, όπως μεταδίδει το BBC.

Ρωσία: Για βαριές απώλειες του στρατού της Ουκρανίας κάνει λόγο το υπουργείο Άμυνας

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Δικηγόρων Ιγκόρ Τρούνοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι το υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε στην έκκλησή του για δωρεάν κρυοτράπεζα και για κάποιες αλλαγές στην υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση.

Η Ρωσία έχει επιστρατεύσει τουλάχιστον 300.000 εφέδρους μετά από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών που είχε στην Ουκρανία. Κατόπιν αυτών οι άνδρες άρχισαν στη συνέχεια να πλησιάζουν κλινικές για να καταψύξουν το σπέρμα τους, ανέφεραν δημοσιεύματα. Ο κ. Τρούνοφ ανακοίνωσε στο Twitter ότι η ένωσή του υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό πολλών ζευγαριών στα οποία ο σύζυγος έχει κληθεί να συμμετάσχει στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SVO) – ο όρος που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Λαβρόφ: Είτε το Κίεβο θα εφαρμόσει τις αξιώσεις της Μόσχας είτε το ζήτημα θα το λύσει ο στρατός της Ρωσίας

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα σχολιάσει τις παρατηρήσεις του κ. Τρούνοφ και ο δικηγόρος είπε στο BBC ότι το σωματείο του θα πρέπει να δώσει συνέχεια στην υπόθεση για να διευκρινιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο ίδιος είπε στο Tass ότι το υπουργείο είχε «καθορίσει τη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για δωρεάν διατήρηση και αποθήκευση γεννητικών κυττάρων (σπερματοζωαρίων) για πολίτες που επιστρατεύτηκαν για να συμμετάσχουν στο SVO για το 2022-2024».

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο με έως και 200.000 στρατιώτες. Όχι μόνο έχει χάσει περισσότερα από τα μισά εδάφη που κατείχε κατά την αρχική φάση του πολέμου, αλλά έχει υποστεί και απώλειες δεκάδων χιλιάδων ανδρών, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC. Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «μερική επιστράτευση» και τα θύματα συνέχισαν να αυξάνονται. Περισσότεροι από 250.000 Ρώσοι έφυγαν από τη χώρα για να αποφύγουν την στράτευση.

Ρωσία: Η FSB ανακοίνωσε ότι «αδρανοποίησε» τέσσερις Ουκρανούς σαμποτέρ σε συνοριακή περιοχή

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, ο ιστότοπος Fontanka, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, την Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου), ανέφερε αύξηση των ανδρών που προσέγγιζαν τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και γονιμότητας για να παγώσουν το σπέρμα τους και να συντάξουν έγγραφα που δίνουν το δικαίωμα στις γυναίκες τους να το χρησιμοποιήσουν. Ο Αντρέι Ιβάνοφ από το νοσοκομείο Μαριίνσκι της πόλης είπε ότι είχαν εμφανιστεί άνδρες που προετοιμάζονταν για την επiστράτευση, καθώς και άλλοι που σχεδίαζαν να φύγουν από τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι άνδρες και γυναίκες σπάνια χρησιμοποιούν τις κλινικές αυτές, μόνο «για την περίπτωση» που κάτι πήγαινε στραβά, ανέφερε η Fontanka, και ποτέ δεν είχαν σκεφτεί να παγώσουν το βιοϋλικό τους. Ωστόσο, αυτή η λύση σήμαινε ότι εάν ένας άνδρας πέθαινε – ή έχανε την ικανότητα αναπαραγωγής – τότε θα μπορούσε να κάνει παιδιά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ