Ρωσία: Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα

Η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ Μπαρτλ Γκόρμαν από τη χώρα, σύμφωνα με το RIA Novosti, που επικαλείται τον εκπρόσωπο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ Τζέισον Ρέμπχολτζ.

“Η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή αρχηγό της διπλωματικής αποστολής στη Ρωσία, Μπαρτ Γκόρμαν. Ο Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος αξιωματούχος στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα μετά τον πρέσβη, και βασικό μέλος της ανώτερης ηγεσίας της πρεσβείας” φέρεται να δήλωσε ο Ρέμπχολτζ σύμφωνα με το RIA Novosti.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την απέλαση του Γκόρμαν ως βήμα κλιμάκωσης και επιφυλάσσεται να απαντήσει, πρόσθεσε ο Ρέμπχολτζ.

Στον Αμερικανό πρέσβη η απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας θα διαβιβασθούν στους Αμερικανούς εκπροσώπους εντός της ημέρας.

ΟΗΕ: Ο Μπλίνκεν αναπροσαρμόζει τα σχέδιά του για να μιλήσει στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παράλληλα, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του την τελευταία στιγμή σήμερα, προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.

«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.  Καθ΄οδόν προς τη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στα τέλη της εβδομάδας στο Μόναχο, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έρχεται στον ΟΗΕ «ώστε να γίνει κατανοητό στον κόσμο πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο», διευκρίνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής που έχει και η ίδια βαθμό υπουργού μέλους του υπουργικού συμβουλίου του Τζο Μπάιντεν.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ακόμη πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα «δηλώσει την έντονη δέσμευσή μας απέναντι στη διπλωματία, θα προσφέρει και θα υπογραμμίσει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν με ανησυχία χθες, Τετάρτη, πως η Ρωσία συνεχίζει την κλιμάκωση παρ’ ότι διαβεβαιώνει ότι ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για μια ομοιότητα με το στάδιο που είχε προηγηθεί της εισβολής της Μόσχας στη Γεωργία το 2008.

Υπουργός Άμυνας: Η Μόσχα φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου».

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Το Reuters σημειώνει πως ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει ότι η Ρωσία μεταφέρει αποθέματα αίματος προς τα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν. Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν. Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα. Επισήμανε πως η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να φιλοξενήσει έναν αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ