Ρομάν Αμπράμοβιτς: Τα πρώτα λόγια του στους γιατρούς μετά τη δηλητηρίασή του

Ένα θρίλερ εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς μαζί με δύο Ουκρανούς διαπραγματευτές που συμμετείχαν σε συνομιλίες στο Κίεβο στο πλαίσιο προσπάθειας για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως δημοσίευσε η Wall Street Journal, ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα στο δέρμα των χεριών και του προσώπου. Η κατάσταση όλων τους, συμπεριλαμβανομένου και του Τάταρου βουλευτή από την Κριμαία Ουμέροφ, έχει βελτιωθεί και δεν κινδυνεύει η υγεία τους, ενώ ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε και στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί πως ο δημοσιογράφος Shaun Walker του Guardian είπε: “Πηγή με άμεση γνώση μόλις μου επιβεβαίωσε τις αναφορές της WSJ/Bellingcat ότι ο Αμπράμοβιτς εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης. Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για ώρες” και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, πρόσθεσε η πηγή.

Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο». Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη». «Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.

Πηγές κοντά στον Ρώσο ολιγάρχη, πάντως, επιβεβαίωσαν ότι εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης στη διάρκεια συνομιλιών στο Κίεβο.

Τα λόγια του Ρομάν Αμπράμοβιτς στους γιατρούς μετά τη δηλητηρίαση

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμπράμοβιτς φέρεται να αισθάνθηκε τόσο έντονη αδιαθεσία μετά τη φερόμενη δηλητηρίαση που ρώτησε τον γιατρό ο οποίος τον εξέταζε αν “πεθαίνουμε”.

Σύμφωνα με ειδικούς επί των χημικών, ο Ρώσος ολιγάρχης και οι δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές ήρθαν σε επαφή με τον χημικό παράγοντα που είχε χρησιμοποιηθεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο Chloropicrin ή με χαμηλή δόση Novichok. Ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι υπέφερε από σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης, αφού ήρθε σε επαφή με τον παράγοντα χημικού πολέμου στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο δημοσιογράφος ερευνητής Christo Grozev, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για το συγκλονιστικό περιστατικό, είπε ότι μια ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι η χημική ουσία που είχε χρησιμοποιηθεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η πιο πιθανή που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των τριών ανδρών.

Ο Αμπράμοβιτς έπρεπε να νοσηλευτεί στην Κωνσταντινούπολη μετά την επιστροφή του από το Κίεβο. Μία θεωρία για τη φερόμενη δηλητηρίαση είναι ότι σκληροπυρηνικοί κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελαν να διαταράξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να παρατείνουν τον πόλεμο.

Σε νέα συνέντευξη στο δημοφιλές Popular Politics YouTube channel ο ειδικός ερευνητής Christo Grozov είπε ότι όλοι οι αναλυτές συμφώνησαν πως η πιο πιθανή πηγή αυτών των συμπτωμάτων ήταν το Chloropicrin, παράγοντας χημικού πολέμου που χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε αποθηκευτεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι οι ειδικοί που επικοινώνησαν μαζί τους, μελέτησαν τις φωτογραφίες και πραγματοποίησαν την προσωπική τους εξέταση. Όλοι είπαν ότι αυτό δεν ήταν σύμπτωση, δεν ήταν τροφική δηλητηρίαση ούτε αλλεργία. Είπαν ότι ήταν Сhlorpicrin και άλλοι παράγοντες. Συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουν τον παράγοντα ήταν να φέρουν τους τρεις άνδρες στο εργαστήριο ή να τους στείλουν δείγμα αίματος στο εργαστήριο όπου είχαν τα μέσα να εντοπίσουν την ουσία”.

Ο Grozev υπογράμμισε ότι όλοι οι ερευνητές κατέληξαν στη Сhlorpicrin αλλά το μόνο που τους προβλημάτισε είναι ότι αυτή η ουσία έχει έντονη μυρωδιά, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην γίνει αντιληπτή. Άλλοι πάντως σημείωσαν ότι υπάρχει εξελιγμένη μορφή αυτής της ουσίας που δεν έχει μυρωδιά. Άλλες σκέψεις ήταν ότι μπορεί να επρόκειτο για χαμηλή δόση Novichok, η οποία θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, σύμφωνα με έναν πραγματικά έμπειρο ειδικό”.

Να σημειωθεί ότι το Novichok χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα της GRU Σεργκέι Σκριπάλ στο σπίτι του στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, όπου νοσηλεύτηκε και η κόρη του Γιούλια. Η επίθεση θεωρήθηκε ότι έγινε από τη GRU – Ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Το Novichok αναπτύχθηκε επίσης για να δηλητηριάσει τον αντίπαλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι στη Σιβηρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ