Λιβύη: Ναυάγιο στη Μόσχα μετά την αποχώρηση Χαφτάρ – Νέες εχθροπραξίες στην Τρίπολη

Οι εξελίξεις με φόντο τη Λιβύη είναι ραγδαίες. Η διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας για την υπογραφή εκεχειρίας στη Λιβύη που έφερε στη Μόσχα για συνομιλίες τους επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, τον Φαγέζ αλ Σάρατζ και τον Χαλίφα Χαφτάρ στέφθηκε με αποτυχία. Η προσπάθεια “ναυάγησε” και πλέον τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα και τις κινήσεις των δύο πλευρών με τους παρατηρητές να παρακολουθούν με… κομμένη την ανάσα τα γεγονότα. Πολλοί δεν αποκλείουν ένα κλίμα ακόμη πιο τεταμένο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο και αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) εγκατέλειψε τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, όπως δήλωσε λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τη Δευτέρα περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Σπούτνικ.

Προχθές Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο ο Χαμίντ ας Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επισήμανε στο Σπούτνικ χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάποια συμφωνία.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται

Με τον Χαφτάρ να αποχωρεί από τη διαμεσολάβηση στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας πως δεν έγιναν δεκτοί όροι που είχε θέσει, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της Τρίπολης.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Η Αθήνα

Η Αθήνα είχε επίσης στραμμένο το βλέμμα της στις εξελίξεις της Μόσχας, καθώς ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της συνάντησης, η Ελλάδα δεν βλέπει με καλό μάτι την ευκολία με την οποία κινείται η Άγκυρα σε Μόσχα, Βερολίνο, Ουάσινγκτον και ενίοτε την Τεχεράνη και αυτό επειδή η Τουρκία δείχνει να έχει κερδίσει μια θέση στο τραπέζι. Πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Ελλάδα βλέπει τη Ρωσία και την Τουρκία ως μεγάλους κερδισμένους στη σκακιέρα με μεγάλο χαμένο την Ευρώπη η οποία εμφανίζεται απούσα από το τραπέζι της επόμενης ημέρας. Και αν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ βρίσκονται εκτός παιχνιδιού, τότε και η χώρα μας έχει εξ ορισμού μικρότερο έρεισμα έναντι οποιασδήποτε λύσης για τη Λιβύη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ