Λιβύη: Ζήτησε χρόνο ο Χαφτάρ για την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας

Διπλωματικός “πυρετός” για τη Λιβύη, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμη λύση για την εξομάλυνση της κατάστασης. Ο στρατηγός Χάφταρ φέρεται να ζήτησε προθεσμία μέχρι αύριο το πρωί ώστε να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας, ενώ την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να συναντήσουν τον Σάρατζ στη Μόσχα και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να κάνει βήμα πίσω.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φάγεζ Σαράτζ, δήλωσε πως αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Χάφταρ στη Μόσχα, και ότι οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μαζί με Λίβυους εκπρόσωπους και συζήτησαν το κείμενο της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη.

Ο Λαβρόφ ανέφερε, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ Σάρατζ και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ.

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω». «Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ