Ράφα: Φονική ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων στο συνοριακό πέρασμα

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των αιγυπτιακών δυνάμεων στο συνοριακό πέρασμα στην Ράφα σημειώθηκε σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αιγύπτιος φρουρός.

Αρχικά το Ισραήλ φέρεται να κατηγορεί τους Αιγύπτιους για την έναρξη της θανατηφόρας ανταλλαγής πυρών.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet επικαλείται ανώνυμες ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, οι οποίες κατηγορούν την Αίγυπτο για τη φονική ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αιγυπτιακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, οι οποίοι απάντησαν με δικά τους πυρά. Το Ynet αναφέρει ότι και άλλοι Αιγύπτιοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Η Αίγυπτος

Ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε έρευνα για τον θάνατο του συνοριοφύλακα από «πυρά» στη μεθόριο με τη Ράφα.  «Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, μέσω των αρμόδιων αρχών, διενεργούν έρευνα για τα πυρά στη μεθοριακή ζώνη της Ράφα, που οδήγησαν στον θάνατο ενός μέλους τους», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από έναν εκπρόσωπο του στρατού.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνά τις αναφορές για «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ Ισραηλινών και Αιγύπτιων στρατιωτών.

Το Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό του τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, από την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, καθώς εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στον θύλακα, ένα γεγονός που επικρίθηκε από την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος δηλώνει ότι ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια περιστατικού με πυροβολισμούς κοντά στα σύνορα με την πόλη Ράφα της Γάζας, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές για φονική ανταλλαγή πυρών με ισραηλινά στρατεύματα.

“Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν έρευνα μέσω των αρμόδιων αρχών σχετικά με ένα περιστατικό πυροβολισμών στη συνοριακή περιοχή της Ράφα, το οποίο οδήγησε στον μαρτυρικό θάνατο ενός από το προσωπικό”, γράφει ο αιγυπτιακός στρατός σε αναρτήσεις του στο Χ, στο πρώτο του σχόλιο για το περιστατικό. Η αιγυπτιακή ανακοίνωση δεν αναφέρει το Ισραήλ.

Πάντως οι IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) επιβεβαιώνουν το περιστατικό στο πέρασμα της Ράφα και λένε ότι είναι σε επαφή με την Αίγυπτο.
“Πριν από λίγες ώρες υπήρξε ένα περιστατικό πυροβολισμών στα αιγυπτιακά σύνορα, το [περιστατικό] βρίσκεται υπό διερεύνηση, διεξάγεται διάλογος με την αιγυπτιακή πλευρά”, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ