Qatar Gate: Στο κάδρο και Γάλλος ευρωβουλευτής – «Παρουσιαζόταν ως πράκτορας της μαροκινής κυβέρνησης»

Τον ρόλο των ΜΚΟ, ψεύτικων και αληθινών, στο Qatar Gate  ερευνούν τα γαλλικά ΜΜΕ, με το διαδικτυακό Mediapart να βάζει στο «κάδρο» τον Γάλλο ευρωβουλευτή, Gilles Pargneaux.

Qatar Gate: Συνάντηση Δημητρακόπουλου – Καϊλή – Τι δήλωσε ο δικηγόρος μέσα από το αεροπλάνο

Γράφει η Μαρία Δεναξά

Στην περίπτωση του Μαρόκου, Δούρειος Ίππος, είναι η ΜΚΟ Fondation EuroMedA που ιδρύθηκε το 2018. Εδώ κατά το Mediapart εμπλέκεται o Γάλλος, ευρωβουλευτής, Gilles Pargneaux. Όπως σημειώνεται, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με το Κατάρ και το Μαρόκο, το όνομα του Gilles Pargneaux, ο οποίος φαίνεται ακόμα να προεδρεύει της ομάδας φιλίας ΕΕ-Μαρόκου, εμφανίζεται συχνά σε συζητήσεις στο ΕΚ.  Μάλιστα σε επαφή που είχε το Mediapart, με την Πορτογαλίδα πρώην ευρωβουλευτή του PS (Σοσιαλιστικού Κόμματος), Ana Gomes, η τελευταία είπε ότι «ο κύριος πράκτορας του Μαρόκου δεν ήταν ο Panzeri, αλλά ο Gilles Pargneaux. Δεν ντρεπόταν καν να παρουσιαστεί ως σύμβουλος του βασιλιά […].

Qatar Gate: Οι εμίρηδες στην αντεπίθεση – «Η Ε.Ε. πρέπει να μπορεί να το αποδείξει»

Ο Panzeri ήταν πιο έξυπνος, παρουσίαζε ουσιαστικά επιχειρήματα, ήταν πιο εκλεπτυσμένος, προσποιείτο ότι υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Pargneaux παρουσιαζόταν ως πράκτορας της μαροκινής κυβέρνησης». Διευκρινίζεται ότι ο Gilles Pargneaux με τον οποίο προσπάθησε να έρθει σε επαφή το Mediapart από την προηγούμενη εβδομάδα δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα. Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ντόχα διαψεύδει οποιαδήποτε απόπειρα διαφθοράς.

Το Mediapart αναφέρεται και στην εμπλοκή της πρώην αντιπροέδρου Εύας Καϊλή στην υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με ποσά που διακινούνταν μέσω της ΜΚΟ του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri ο οποίος διέθετε λογαριασμούς σε Βέλγιο, Μαρόκο και Κατάρ. Σημειώνεται ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Francisco Giorgi, έχει δηλώσει ότι λογαριασμοί της ΜΚΟ «χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά χρημάτων». Αναφορά γίνεται και στην παρουσία του πρώην Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου ως “επίτιμου μέλους” της εν λόγω ΜΚΟ μαζί με άλλα πρόσωπα, τα οποία όλα παραιτήθηκαν μόλις έγινε γνωστό το σκάνδαλο.

Qatar Gate: Οι πρώτες εικόνες από το οικόπεδο που αγόρασαν στην Πάρο Καϊλή – Τζιόρτζι
Gilles Pargneaux

Η ζημιά για το Κατάρ

Η υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε στο ΕΚ πυροδοτεί εντάσεις με το Κατάρ. Αλλά αυτός ο σημαντικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου, που είναι και διαμεσολαβητής με επιρροή στις διεθνείς κρίσεις, εξαρτάται επίσης από τις καλές σχέσεις του με τη Δύση, σημειώνει ανάλυση που υπογράφουν οι Jean-Claude Bourbon και Agnes Rotivel στην εφημερίδα La Croix, με τίτλο «Το Κατάρ, ένας απαραίτητος και μπελαλίδικος σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το εμιράτο ήταν πλήγμα η έναρξη έρευνας στις Βρυξέλλες με στόχο την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία είναι ύποπτη ότι πληρώθηκε από το Κατάρ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Η αντίδραση και οι απειλές του Κατάρ προς την Ευρώπη αποτελούν τουλάχιστον έκπληξη, διότι πρόκειται για μια απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης που πρέπει να σεβαστούν στο όνομα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», σημειώνει ο διδάκτορας πολιτικών επιστημών, Nabil Ennasri.

Αυτή η έντονη αντίδραση δημιουργεί ερωτήματα και στον ερευνητή Jonathan Piron: «Οι απειλές που απευθύνονται στην Ευρώπη διατυπώνονται για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και την τιμή του Κατάρ ή για να το προειδοποιήσουν ότι οι συμβάσεις φυσικού αερίου με την Ευρώπη, τελικά, θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλους;»
Πάντως οι ειδικοί δεν πιστεύουν καθόλου σε μια διακοπή των οικονομικών ή διπλωματικών σχέσεων. «Η Ντόχα έχει επείγουσα ανάγκη να βρει υποστήριξη στις μεγάλες δυνάμεις, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η ΕΕ είναι για το Κατάρ στρατηγικός σύμμαχος και σταθερός μακροπρόθεσμος εταίρος», σε αντίθεση με τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που από τη φύση της είναι ασταθής και γεμάτη συγκρούσεις, επισημαίνουν μεταξύ άλλων, οι αναλυτές.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους κάλους φίλους»

Στην ίδια εφημερίδα, ρεπορτάζ με την υπογραφή του Pierre-Loeiz Thomas και με τίτλο «Με τη Γαλλία οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» σημειώνει ότι εδώ και αρκετά χρόνια, το Παρίσι και η Ντόχα διατηρούν μια σταθερή οικονομική σχέση. Και μπορεί το Κατάρ να επενδύει λιγότερα απ’ ό,τι πριν στη Γαλλία, όμως συνεχίζει να αντιπροσωπεύει έναν προνομιούχο εταίρο για τις γαλλικές εταιρείες.

«Το Κατάρ κάνει ιδιαίτερα στοχευμένες επενδύσεις για να έχουν αντίκρισμα, είτε πρόκειται για καθαρά οικονομική απόδοση είτε για κέρδος από άποψη προβολής, ιδιαίτερα μέσω των μέσων ενημέρωσης», αναλύει ο David Rigoulet-Roze, ερευνητής στο Institut de relations internationales et stratégiques (Iris). «Οι επενδύσεις του χρησιμοποιούνται επίσης για τη διαιώνιση προνομιακών σχέσεων με ορισμένους εταίρους, κυρίως με δυτικούς», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Τα πλοκάμια του Κατάρ στον ΟΗΕ

Υπό τον τίτλο “Πώς το Κατάρ έχει κάνει του χεριού του μια οργάνωση του ΟΗΕ” ρεπορτάζ στην εφημερίδα Le Parisien υποστηρίζει ότι στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στη Γενεύη, ορισμένοι ανησυχούν για τους στενούς δεσμούς που διατηρούνται με το Κατάρ. Το δημοσίευμα αναφέρεται, αρχικά, στην υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ στο Ε.Κ. επισημαίνοντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή σχετικά με το εργατικό δίκαιο στο εμιράτο και στη συνέχεια εστιάζει στο lobbying του εμιράτου στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ σχολιάζοντας ότι “μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια από επικριτής του εμιράτου η οργάνωση έχει γίνει ο καλύτερος επικοινωνητής του”.

Η μεταξύ τους συνεργασία ενισχύεται, μάλιστα, καθώς από την άνοιξη, η εκ περιτροπής αντιπροεδρία της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας, η οποία επιβλέπει τις εργασίες της ΔΟΕ, έχει ανατεθεί στον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh al-Marri.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ