Qatar Gate: Χορηγός της ΜΚΟ του Παντσέρι θέλει τα λεφτά του πίσω – Είχε δώσει χρήματα και στον Ταλαμάνκα

Αρχικά, ήταν διάσημα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου που παραιτήθηκαν. Τώρα, η μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του υπόπτου του Qatar Gate Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αντιμετωπίζει την απώλεια ενός σημαντικού δωρητή.

Qatar Gate: Συνελήφθη στην Ιταλία η λογίστρια του Παντσέρι – Το αίτημα των βελγικών αρχών και οι κατηγορίες

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico,  το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδιώκει να πάρει πίσω μέρος των 600.000 ευρώ που έδωσε στην Fight Impunity, τη ΜΚΟ που διευθύνει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής , ο οποίος κρατείται με την κατηγορία της διαφθοράς και έχει πλέον αποφασίσει να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα.

Ο Thor Halvorssen, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ιδρύματος, έστειλε στις 14 Ιανουαρίου υπόμνημα στο προσωπικό του, στο οποίο περιέγραφε τη θέση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και την εσωτερική αντίδρασή του, δεδομένου ότι ήταν ένας από τους κύριους δωρητές του Fight Impunity. Το ίδρυμα έδωσε επίσης 1 εκατ. ευρώ σε μια ΜΚΟ με την ονομασία No Peace Without Justice, ο γενικός γραμματέας της οποίας, ο Νίκολο Φίγκα Ταλαμάνκα, κρατείται επίσης με προκαταρκτικές ποινικές κατηγορίες στο Βέλγιο στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας για το Qatar Gate.

Qatar Gate: Ο Παντσέρι «καρφώνει» τον Ταραμπέλα – «Κάθε φορά έπαιρνε χάρτινη σακούλα με 20.000 ευρώ»

Στο υπόμνημα, έγραφε: “Οι επιχορηγήσεις του HRF έγιναν με καλή πίστη, με αντιγραμμένες συμφωνίες επιχορήγησης, κρατώντας τη συμπεριφορά τους με τα υψηλότερα πρότυπα”. Ο Halvorssen έγραψε επίσης στο προσωπικό του: “Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, αναστείλαμε τις συνεργασίες μας μαζί τους εν αναμονή της έκβασης της νομικής έρευνας”.

Οι Παντσέρι και Ταλαμάνκα είναι μεταξύ των υπόπτων στην έρευνα των βελγικών αρχών για τις καταγγελίες περί διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Qatar Gate: Η συμφωνία Παντσέρι ανησυχεί Καϊλή και Τζιόρτζι – Οι τρεις υποψήφιοι για την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο Παντσέρι έκλεισε ειδική συμφωνία με τον εισαγγελέα της υπόθεσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεσκεπάσει άλλους με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή. Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι οι ΜΚΟ ως οντότητες έχουν εμπλακεί σε αδικήματα.

Η προσπάθεια του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αποστασιοποιηθεί από τον Παντσέρι και τον Ταλαμάνκα έρχεται μετά από μια  σειρά παραιτήσεων από προσωπικότητες σημαντικού κύρους, όπως αναφέρει το Politico.

Στο υπόμνημα του Halvorssen αναφέρεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ένωσε τις δυνάμεις του με το Fight Impunity ήταν το υψηλό κύρος του επίτιμου συμβουλίου του.

Σύμφωνα με το σημείωμά του, η εργασιακή σχέση του Halvorssen με τη ΜΚΟ του Παντσέρι ξεκίνησε αφού ο πρώην ευρωβουλευτής φιλοξένησε μια προβολή στα τέλη του 2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας ταινίας με τίτλο «The Dissident», της οποίας ήταν παραγωγός ο Halvorssen. Το HRF έκανε δωρεά στη ΜΚΟ του Παντσέρι για την προώθηση αυτής της ταινίας, ένα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες.

Το HRF έδωσε τρεις επιχορηγήσεις στο Fight Impunity: 150.000 € το 2020, 200.000 € το 2021 και 250.000 € το 2022. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν όχι μόνο για την προώθηση του του ντοκιμαντέρ, αλλά και για την καταπολέμηση των δικτατοριών γενικότερα.

Ο Halvorssen είπε ότι το προσωπικό του Fight Impunity του επιβεβαίωσε ότι ένα «σημαντικό μέρος» αυτών των κεφαλαίων βρίσκεται ακόμα στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ. «Μας λένε… ότι το Fight Impunity θα επιστρέψει τα χρήματά μας μόλις το επιτρέψουν οι βελγικές δικαστικές αρχές», έγραψε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το HRF έλαβε επίσης διαβεβαιώσεις από το Fight Impunity ότι οι δωρεές του χρησιμοποιήθηκαν «κατάλληλα για τους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκαν», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ζήτησε «πλήρη ανάλυση» του τρόπου με τον οποίο η ΜΚΟ του Παντσέρι ξόδεψε τα χρήματα αυτά.

Το HRF προσέλαβε επίσης την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, –η οποία πρόκειται να εκδοθεί στο Βέλγιο από τις ιταλικές αρχές-, ως μεταφράστρια εγγράφων μεταξύ Ιουλίου 2021 και τέλους 2022, πληρώνοντάς της 3.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το σημείωμα.

Το ίδρυμα έδωσε επίσης 1 εκατομμύριο ευρώ σε μια ΜΚΟ που ονομάζεται No Peace Without Justice, της οποίας ο Γενικός Γραμματέας Νίκολο Φίγκα Ταλαμάνκα κρατείται επίσης για προκαταρκτικές ποινικές κατηγορίες στο Βέλγιο στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας για διαφθορά.

Όπως και με το Fight Impunity, το HRF χρηματοδότησε το No Peace Without Justice για να προωθήσει την ταινία του Halvorssen «The Dissident» αλλά και για το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η No Peace Without Justice και η Fight Impunity έχουν κοινόχρηστους χώρους γραφείων στις Βρυξέλλες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ