Πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα;

Πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα; 

Σε πυρηνική δοκιμή φαίνεται ότι προχώρησε η Πιόνγκγιανγκ, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Δόνηση 4,9 βαθμών σε πολύ μικρό βάθος που καταγράφηκε σε πυρηνική εγκατάσταση στη Βόρειο Κορέα αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στην, εδώ και εβδομάδες προαναγγελθείσα, πυρηνική δοκιμή.

Σε συναγερμό βρίσκεται η διπλωματία των γύρω χωρών και των ΗΠΑ, ενώ συγκαλείται εκτάκτως εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή, ενώ τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Πιόνγκανγκ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για “σκληρή” απάντηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, η δόνηση που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6-7 κιλοτόνων.Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας για τις 04.00 GMT.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά της να προχωρήσει σε δοκιμή.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ