Πυρά Λαβρόφ κατά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: «Συμμετέχετε απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Πυρά κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι συμμετέχουν απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της υποστήριξης που παρέχουν στο Κίεβο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ουάσιγκτον και η Ατλαντική Συμμαχία ενεπλάκησαν απευθείας στον πόλεμο επειδή παρείχαν όπλα στην Ουκρανία και στρατιωτική εκπαίδευση στο έδαφός τους.

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε των πληγμάτων της Μόσχας στις ουκρανικές υποδομές, που το Κίεβο και η Δύση λένε ότι συνιστούν έγκλημα πολέμου και έχει σκοπό να προκαλέσει πόνο στους αμάχους -διακόπτοντας τη θέρμανση, την ηλεκτροδότηση και την παροχή ενέργειας.

«Πλήττουμε ενεργειακές εγκαταστάσεις (στην Ουκρανία) που επιτρέπουν σε εσάς (στη Δύση) να διοχετεύετε φονικά όπλα στην Ουκρανία για να σκοτώνουν Ρώσους», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Άρα μην λέτε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο –συμμετέχετε απευθείας. Περιλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης προσωπικού -εκπαιδεύετε τον (ουκρανικό) στρατό στο έδαφός σας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι προκαλεί εντάσεις κοντά στην Κίνα με έναν τρόπο που δημιουργεί απειλές για την Ρωσία. «Η Νότια Σινική Θάλασσα γίνεται τώρα μία από εκείνες τις περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δεν έχει αντίρρηση, όπως έκανε κάποτε στην Ουκρανία, να κλιμακώσει τις εντάσεις», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην ίδια συνέντευξή Τύπου.

«Ξέρουμε πόσο σοβαρά παίρνει η Κίνα τέτοιες προκλήσεις, για να μην αναφέρουμε την Ταϊβάν και το Στενό της Ταϊβάν, και καταλαβαίνουμε πως το ότι το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά σε εκείνες τις περιοχές εγκυμονεί απειλές και κινδύνους για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι τόσο κοντά στις ακτές μας και στις θάλασσές μας όπως [είναι και] η κινεζική επικράτεια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία αναπτύσσει την στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και πραγματοποιεί κοινά γυμνάσια με την χώρα αυτή.

«Το γεγονός πως τα μέλη του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση εκεί, μετά την Ευρώπη, μπορεί να το καταλάβει καλά ο καθένας», σημείωσε.

Ο Λαβρόφ δεν έδωσε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του αλλά υπονόησε την δημιουργία της συμμαχίας AUKUS ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Κατηγόρησε, επίσης, το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να σύρει την Ινδία σε μια αντιρωσική και αντικινεζική συμμαχία, όπως την χαρακτήρισε, σε μια περίοδο που, όπως είπε, η Δύση προσπαθεί να διώξει την ρωσική επιρροή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ