“Πυρ ομαδόν” κατά της Λευκορωσίας μετά την πτήση – θρίλερ – Τι ζητούν ευρωπαϊκές χώρες και αεροπορικές εταιρείες

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το πρωτοφανές περιστατικό με την πτήση της Ryanair. Η πτήση από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας εξελίχθηκε σε θρίλερ όταν η Λευκορωσία προχώρησε στην αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου. Η κίνηση είχε ως στόχο τη σύλληψη του διάσημου Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος στη χώρα του αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζητεί την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, Τομ Τάγκενχαντ είπε ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία μετά την «αεροπειρατεία». Επιβολή κυρώσεων ζητούν Γαλλία και Ιρλανδία, ενώ Η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της. Η Ryanair καταγγέλλει περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας, ενώ η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις.

Μπορέλ: Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτάσεβιτς

«Η Ε.Ε. καλεί για την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «στις 23 Μαΐου, οι αρχές της Λευκορωσίας, σε ένα απαράδεκτο βήμα, ανάγκασαν ένα πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. Το αεροπλάνο, που ανήκει σε εταιρεία της ΕΕ, που πέταγε μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ και μετέφερε περισσότερους από 100 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί αφού αναχαιτίστηκε από στρατιωτικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας». «Ένας από τους επιβάτες της πτήσης, ο κ. Ρομάν Προτάσεβιτς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, κρατήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας (…) Πρόκειται για μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις φωνές της αντιπολίτευσης», προσθέτει ο Ζοζέπ Μπορέλ και επισημαίνει: «Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτασέβιτς».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «κατά την εκτέλεση αυτής της καταναγκαστικής πράξης, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων». Καταλήγει λέγοντας ότι «αυτό το ζήτημα θα τεθεί κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Τάγκενχαντ: Πρέπει να σταματήσουν όλες οι πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία μετά την “αεροπειρατεία”

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου ζήτησε σήμερα από τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, μετά την αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair έπειτα από εντολή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό. “Πρέπει να σταματήσουμε τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη Λευκορωσία”, δήλωσε ο Τομ Τάγκενχαντ μιλώντας στο Times Radio. “Πρόκειται για μια ενέργεια αεροπειρατείας, σε συνδυασμό με εκβιασμό, η οποία τελικά συνδέεται με απαγωγή”, κατήγγειλε ο ίδιος.

Επιβολή κυρώσεων ζητούν Γαλλία και Ιρλανδία

Η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, η αεροπορική εταιρεία Ryanair καταγγέλλει περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας, ενώ η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις.

«Είναι περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας…κρατικής πειρατείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο΄Λίρι στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk. «Φαίνεται ότι πρόθεση των αρχών ήταν η σύλληψη δημοσιογράφου και της συνεπιβάτη του…πιστεύουμε ότι υπήρχαν και πράκτορες της KGB που αποβιβάσθηκαν στο αεροδρόμιο επίσης», πρόσθεσε.

Πράξη κρατικής πειρατείας κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι ζητώντας ισχυρή απάντηση, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του Μινσκ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός αντιδρώντας με προειδοποιήσεις ή αυστηρές ανακοινώσεις», είπε. Την απαγόρευση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας μετά την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ryanair με στόχο την απαγωγή του αντικαθεστωτικού Λευκορώσου δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό με την προσγείωση στο Μινσκ ζήτησε η Γαλλία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το βράδυ την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μινσκ. Δεκάδες Λευκορώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τελούν υπό το κράτος ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, δορυφόρο της Μόσχας.

«Μπορούν να υπάρξουν και άλλα μέτρα, σκέφτομαι ένα μέτρο που θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι η απαγόρευση του λευκορωσικού εναερίου χώρου, που αποτελεί κύρωση», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC, αναφερόμενος στην στέρηση των αεροπορικών φόρων που θα σημαίνει για το Μινσκ η παράκαμψη του λευκορωσικού εναέριου χώρου.

«Θέλω να εξετασθούν το συντομότερο δυνατόν και θεωρώ ότι πρόκειται για λογικά μέτρα για την προστασία μας», πρόσθεσε. «Έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή Ευρωπαίων πολιτών, πέραν του αντικαθεστωτικού», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η πτήση συνέδεε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την Αθήνα και το Βίλνιους, και μετέφερε πολλούς ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους εννέα Γάλλους. «Είναι μία πράξη πειρατείας που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η αναγκαστική προσγείωση μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο που προστατεύει την κυριαρχία επί του εναερίου χώρου των κρατών. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση ψεύτικου συναγερμού για βόμβα και πολεμικών αεροσκαφών από το Μινσκ συνιστά επιθετική πράξη. «Επρόκειτο για πτήση ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι κήρυξη πολέμου, αλλά είναι σίγουρα επιθετική ενέργεια», σχολίασε ο ίδιος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ