Πρωταθλήτρια ντυνόταν αγόρι

Πρωταθλήτρια ντυνόταν αγόρι

Πίσω από τον Πακιστανό «Τζένγκις Χαν» ήταν η Μαρία Τοορπακάι. Το όνομα του Μογγόλου στρατηλάτη έγινε το ψευδώνυμο της ατίθασης αθλήτριας, ενώ με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε στο επίσημο όνομά της πίσω από το οποίο έκρυβε τη γυναικεία της φύση για να καταφέρει να γίνει, μες στην καρδιά του υπερσυντηρητικού Πακιστάν, η πρωταθλήτρια του σκουός.

Σήμερα, η 23χρονη πλέον Μαρία ζει στο Τορόντο, μακριά από τον φόβο των Ταλιμπάν. Το πρώτο της άθλημα ήταν η άρση βαρών. «Φυσικά, στην Πεσαβάρ» αναφέρει η ίδια «δεν υπήρχε τμήμα κοριτσιών» αφού η άθληση για τα κορίτσια θεωρείται ατιμωτική. Η Μαρία όμως είχε έναν αναπάντεχο σύμμαχο, τον πατέρα της, ο οποίος αφότου της έκοψε τα μαλλιά και της αγόρασε αγορίστικα ρούχα, της ανακοίνωσε πως το νέο της όνομα είναι Τζένγκις Χαν. Χρησιμοποιώντας αυτό το πομπώδες ψευδώνυμο, και παριστάνοντας το αγόρι, ο «Τζένγκις Χαν» στην ηλικία των 12 ετών ήταν ο δεύτερος καλύτερος αρσιβαρίστας κάτω των 18 ετών σ’ ολόκληρο το Πακιστάν.

Η Μαρία όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με το άθλημά της. Ώσπου μια ημέρα δοκίμασε ένα άθλημα το οποίο στο Πακιστάν ασκείται αποκλειστικά από την ελίτ της χώρας, το σκουός. Στην αρχή το κόλπο δούλεψε άψογα. Στην συνέχεια ο επικεφαλής ζήτησε το πιστοποιητικό γέννησης για την εγγραφή της σ’ ένα τουρνουά- το οποίο φυσικά δεν υπήρχε. «Αναγκαστήκαμε να του πούμε την αλήθεια αλλά εντελώς απροσδόκητα δεν θύμωσε, μου δώρισε μια ρακέτα υπογεγραμμένη από τον Τζόναθον Πάουερ, το καναδό πρωταθλητή, και μου επέτρεπε να συνεχίσω τις προπονήσεις», αναπολεί σήμερα η Μαρία.

Η δημοσιότητα που είχε πάρει η υπόθεση- το 2007 τιμήθηκε από τον τότε πρόεδρο του Πακιστάν Πέρβεζ Μουσαράφ- είχε ως αποτέλεσμα να ενδιαφέρονται για εκείνη και οι Ταλιμπάν που ξεκίνησαν τις απειλές.

Τρομοκρατημένη, η Μαρία προπονούταν μόνη της το βράδυ σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Ο καναδός πρωταθλητής Τζόναθον Πάουερ, όμως, της προσέφερε θέση στην ακαδημία του στο Τορόντο.

Σήμερα είναι νούμερο 1 στο Πακιστάν και νούμερο 54 στην παγκόσμια κατάταξη. Επόμενος στόχος της, να επιστρέψει στη χώρα της και να την αλλάξει για το καλύτερο.  

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ